Δύο νεαρά κορίτσια που είναι αδελφές αισθάνθηκαν πως χάνουν την ελπίδα τους, πριν διασωθούν από τα ερείπια μετά από τέσσερις ημέρες, από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. «Άκουσα τον ήχο του κτιρίου να γκρεμίζεται, όροφος προς όροφο, σαν “μπουμ”, “μπουμ”», λέει η Ζεϊνέπ Σίβι, η οποία ήταν παγιδευμένη σε μια επταώροφη πολυκατοικία με την αδερφή της Ελίφ.

Μιλώντας στο Sky News, οι αδερφές που πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες παγιδευμένες στα ερείπια του διαμερίσματός τους που κατέρρευσε, λένε ότι ολόκληρο το τετράγωνο «έγειρε» προς μία κατεύθυνση μετά τον σεισμό. Την ίδια ώρα, πλαστικές σκηνές έχουν στηθεί σε πάρκα και πλατείες και οι Αρχές έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν το ρεύμα και το νερό. Ενώ οι επιζώντες θα αντιμετωπίσουν για μήνες ή ακόμα και χρόνια τις επιπτώσεις της τεράστιας καταστροφής, ξεκινώντας από το μηδέν, τέτοιου είδους ιστορίες μόνο θάρρος και κουράγιο μπορούν να δώσουν. Κάθε μία από τις ιστορίες από έναν μικρό αριθμό διασωθέντων κρύβει μια ιστορία θαύματος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ένα από αυτά τα θαύματα είναι αυτό των αδερφών Zeynep και Elife Civi, που τις μετέφεραν από τα ερείπια της επταώροφης πολυκατοικίας τους σε ένα φορείο μετά την κατάρρευση του κτηρίου όπου διέμεναν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου. Η 22χρονη Zeynep έκλαιγε και έτρεμε φορώντας τις πουά πιτζάμες της. «Ναι, έκλαιγα γιατί ήμουν τόσο χαρούμενη», είπε. «Έτρεμα γιατί έκανε πολύ κρύο. Έκανε τόσο κρύο που δεν ένιωθα τα πόδια μου» συμπλήρωσε. Το Sky News συνάντησε τις κοπέλες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Καχραμανμάρας, όπου τώρα αναρρώνουν μετά το δράμα τους.

Η 20χρονη φοιτήτρια Νομικής Elife είπε ότι δεν θα είχε επιβιώσει χωρίς την αδελφή της, Zeynep. «Ήμουν τυχερή που είχα μαζί μου τη μεγάλη μου αδερφή, γιατί αν ήμουν μόνη μου θα ήταν πολύ πιο δύσκολο», είπε. «Ήμασταν κάτω από το κρεβάτι. Επιβιώσαμε μαζί. Έκανε κρύο και φοβόμασταν» συμπλήρωσε. Ρώτησα την αδελφή μου τι συνέβη όταν άρχισαν οι δονήσεις. «Πιστεύαμε ότι θα κουνηθούμε λίγο και θα σταματήσει, αλλά αυτό δεν συνέβη», είπε. «Το κτίριο γλίστρησε – το ένιωσα να γλιστράει έτσι», είπε, δείχνοντας πώς ολόκληρο το κτίριο άρχισε να κινείται προς μία κατεύθυνση. «Όλο το δωμάτιο γλίστρησε». Η Ζεϊνέπ πήρε μια κρίσιμη απόφαση όταν συνειδητοποίησε ότι το τετράγωνο επρόκειτο να εκραγεί. «Ήμουν έτοιμη να πάω στο δωμάτιο της μητέρας μου», είπε αλλά τελικά, ευτυχώς, δεν το έκανε. «Σταμάτησα εκείνη τη στιγμή και περίμενα. Άκουσα τον ήχο του κτιρίου να γκρεμίζεται, όροφο προς όροφο, σαν “μπουμ”, “μπουμ”. Εκείνη τη στιγμή, έβαλα το κεφάλι της Elife (κάτω) από το κρεβάτι και μετά μπήκα και εγώ. Έτσι έγινε».

Οι αδερφές Civi παγιδεύτηκαν κάτω από το κρεβάτι της Ζεϊνέπ χωρίς κανένα δυνατό μέσο διαφυγής. «Ήμασταν κοντά η μία στην άλλη», είπε η Ζεϊνέπ, «αλλά είχαμε αρκετό χώρο για να στρίψουμε αριστερά ή δεξιά και το ύψος ήταν τέτοιο», εξήγησε, βάζοντας το χέρι της ακριβώς πάνω από το κεφάλι της. «Μπορούσα να καθίσω όταν τα πόδια μου μούδιαζαν και γύρισα στην άλλη πλευρά».

Σεισμός στην Τουρκία

Είχε υγρασία και κρύο -η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν τη νύχτα- και δεν είχαν τίποτα να φάνε και να πιούν. Μήπως η κατάστασή τους φαινόταν απελπιστική, ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Ναι», απάντησε η Ελάιφ. «Σκέφτηκα ότι αν δεν μας έσωζαν την τελευταία μέρα, αυτό θα ήταν. Δεν μπορούσα να συνεχίσω χωρίς νερό. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί διψούσα πολύ. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Δεν ουρλιάξαμε. Έπρεπε να ουρλιάξουμε όταν ακούσαμε έναν ήχο (έξω), αλλά δεν μπορούσα πια να ουρλιάξω. Δεν μπορούσα να ουρλιάξω πια…»

Πολλοί από τους γείτονές τους στο τετράγωνο και σε κοντινά κτίρια έχασαν τη ζωή τους. Είδαμε ντόπιους να προσπαθούν να ανασύρουν τα πτώματα των κατοίκων που ήταν σφηνωμένα ανάμεσα στις ρωγμές των κτηρίων. Αναζητώντας λίγη αξιοπρέπεια, οι εθελοντές κρατούσαν κουβέρτες για να προστατεύσουν τα θύματα από τη κοινή θέα. Το πού βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι στο Καχραμανμάρας είναι προς το παρόν άγνωστο – αριθμός που περιλαμβάνει τη μητέρα και τον πατέρα της Ζεϊνέπ και της Έιλφε, οι οποίοι αγνοούνται.

Οι αδελφές ανησυχούν για τους γονείς τους. Η Ζεϊνέπ είπε: «Φώναζα τη μητέρα μου – είσαι καλά; Δεν μπορούσα να ακούσω τίποτα. Ήταν πολύ άσχημα». Οι αδερφές δεν ήταν μόνες. Είχαν παρέα κάτω από τα ερείπια. Υπήρχε ένας άντρας με ένα μωρό στο διαμέρισμα ακριβώς από κάτω τους, και όλοι μαζί προσπάθησαν να βρουν τρόπο να τους ακούσουν. Το πρωί της τέταρτης ημέρας, άκουσαν ένα μέλος μιας Ισραηλινοτουρκικής ομάδας διάσωσης να τους καλεί. «Είχα ένα κουτί κρέμας στο χέρι μου και έτσι άρχισα να χτυπάω με το κουτί», είπε η Elife. «Φώναζε και ο άνθρωπος που ήταν από κάτω μας – είχαμε σχέση εκείνη τη στιγμή. “Νόμιζα ότι η ομάδα διάσωσης είχε έρθει για να σώσει τον άνδρα και το παιδί, αλλά ήρθαν σε εμάς. Άκουσαν τις φωνές μας και ρώτησαν το όνομά μου. Είπα “Elife” και τους είπα το όνομα της αδερφής μου. Ήταν μια απίστευτη στιγμή. εκείνη τη στιγμή είπα: «Σωθήκαμε».

Σε εκείνο το στάδιο, η Ζεϊνέπ είχε ήδη χάσει την ελπίδα να βρεθούμε, είπε στο SKY News. «Ακούσαμε κάποια μηχανήματα, αλλά αυτό ήταν την πρώτη και τη δεύτερη μέρα. Είπα στην Elife: “Μας έχουν ξεχάσει, γιατί δεν ήρθαν, γιατί δεν ήρθε κανείς να μας σώσει;» ανέφερε η κοπέλα στην κάμερα.

Η Zeynep συνέχισε: «Την τελευταία μέρα είχα χάσει την ελπίδα μου». Είπα στην Elife: «Θα πεθάνουμε, το ξέρεις;» Τελικά ακούσαμε έναν χαμηλό ήχο και μετά ήρθαν κοντά μας και μας είπαν «σε ακούμε» και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βγάλουμε έναν ήχο. Τελικά μας έβγαλαν έξω». Οι αδερφές υπέστησαν κοψίματα, μώλωπες και ήταν πολύ αφυδατωμένες. Και οι δύο εξακολουθούν να αισθάνονται απελπιστικά κουρασμένες, αλλά είναι χαρούμενες που είναι ζωντανές.

Πώς θα αλλάξει αυτή η εμπειρία τη ζωή σας, ρώτησε ο δημοσιογράφος την Elife. «Πιστεύω ότι όλα γίνονται σε ένα δευτερόλεπτο», είπε. «Ίσως να είμαστε ζωντανοί τώρα, αλλά αύριο μπορεί να εξαφανιστούμε. Γι’ αυτό θα ζήσω τη ζωή στο έπακρο».

Η ιστορία της ανθεκτικότητάς τους λάμπει σαν φως σε αυτή την κατεστραμμένη πόλη. Οι συμπολίτες τους – και οι επιζώντες – θα χρειαστούν παρόμοιο θάρρος για να περάσουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια.