Η Γαλλία θα αναπτύξει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και άλλους 83 διασώστες στην Τουρκία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων από τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας αυξάνεται συνεχώς, ανέφερε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

Αυτό το κινητό νοσοκομείο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα για τουλάχιστον 15 ημέρες και, εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών, θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει καθημερινά 10-15 χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πυροσβεστική της Γκαρ, στη νότια Γαλλία.

Το νοσοκομείο εκστρατείας Escrim καλύπτει μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει μια αίθουσα τοκετών, δύο χειρουργεία, ένα εργαστήριο και ένα φαρμακείο. Υπάρχει επίσης μονάδα ανάνηψης και θάλαμοι υποδοχής και παρακολούθησης τραυματιών. Η αποστολή του στην Τουρκία μπορεί να παραταθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην πλαίσιο της βοήθειας που αποφάσισε να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, η διεύθυνση της γαλλικής Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, έκρινε σκόπιμο να αναπτύξει αυτό το νοσοκομείο εκστρατείας το οποίο για «ιστορικούς λόγους» φυλάσσεται στην περιφέρεια της Γκαρ.

Μια αναγνωριστική αποστολή θα αναχωρήσει αύριο Τετάρτη από τη Μασσαλία, έχοντας ως κύριο στόχο να καθορίσει σε ποιο σημείο θα ήταν προσφορότερο να στηθεί το νοσοκομείο. Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα φύγουν για την Τουρκία και άλλοι 83 διασώστες, μεταξύ των οποίων θα είναι η αρχίατρος Ιζαμπέλ Αρνό, ένας χειρουργός, δύο μαίες, οκτώ νοσηλευτές και άλλο προσωπικό.
Το Escrim είχε αναπτυχθεί για τελευταία φορά στη Γουιάνα, τον Ιούνιο του 2020 και κατόπιν στο Μαγιότ, τον Ιανουάριο του 2021, για να βοηθήσει τις τοπικές υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19.

Ο πρέσβης της Τουρκίας εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» για την αποστολή βοήθειας

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία, Αλί Ονανέρ, μίλησε σήμερα στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό A2 σχετικά με τις ανάγκες της χώρας του για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού, εκφράζοντας «ευγνωμοσύνη» για την αποστολή βοήθειας από τη Γαλλία, αλλά και από την Ελλάδα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν «είναι, δυστυχώς, πιο συχνά οι δραματικές καταστάσεις που φέρνουν κοντά τους λαούς;» ο Ονανέρ είπε: «Έχετε δίκιο. Σε τέτοιες καταστάσεις κανείς δεν έχει το χρόνο να σκεφτεί τις όποιες διενέξεις. Και έχουμε επίσης την εμπειρία του σεισμού του 1999, όταν με κάποιες εβδομάδες διαφορά είχαμε μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία και στην Ελλάδα και μπορέσαμε να παράσχουμε βοήθεια στη γείτονα και σύμμαχο Ελλάδα και η Ελλάδα μας στήριξε κι εκείνη». Στο σημείο αυτό επανέλαβε, όπως και σε χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση, ότι «είμαστε ικανοποιημένοι που σήμερα η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα μας στηρίζει».

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στους περισσότερους από 5.000 νεκρούς από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

«Η Γαλλία κινητοποιείται με τους εταίρους της για να παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες πληθυσμούς» και «οι γαλλικές ομάδες διάσωσης βρίσκονται επί τόπου για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης, έρευνας και βοήθειας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ.