Οι αρχές της Περιφέρειας Χερσώνα επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης εν μέσω των προετοιμασιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να πραγματοποιήσουν, μαζική επίθεση. Πιο αναλυτικά, διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην επαρχία Χερσώνα, της νότιας Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι επεκτείνεται η ζώνη από την οποία πρέπει να απομακρυνθούν οι άμαχοι πιο μακριά από τον ποταμό Δνείπερο, εξηγώντας ότι το Κίεβο ενδέχεται να ετοιμάζεται να επιτεθεί στο φράγμα Καχόβκα και να πλημμυρίσει την περιοχή.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο, επικεφαλής της Χερσώνας μέρος της οποίας έχει καταλάβει η Ρωσία, ανέφερε ότι επεκτείνει τη ζώνη από την οποία πρέπει να απομακρυνθούν οι άμαχοι κατά 15 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια θα πρέπει να εκκενωθούν ακόμη επτά οικισμοί, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σε σχέση με τα σχέδια του ουκρανικού καθεστώτος να χρησιμοποιήσει απαγορευμένες μεθόδους πολέμου και πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες του Κιέβου για μια μαζική επίθεση με ρουκέτα στο φράγμα Kakhovka HPP, υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στην περιοχή Kherson, μαζικής καταστροφής πολιτικών υποδομών και ανθρωπιστικής καταστροφής. Υπό αυτές τις συνθήκες, ελήφθη απόφαση να επεκταθεί η ζώνη εκκένωσης κατά 15 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό Dnepr», ανέφερε ο Αξιωματούχος σύμφωνα με το tass.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Περιφέρειας Χερσώνας Βλαντιμίρ Σάλντο δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι οι κάτοικοι στη δεξιά όχθη του ποταμού Dnepr θα μεταφερθούν στην αριστερή όχθη λόγω της απειλής πλημμύρας, που μπορεί να συμβεί εάν ο ουκρανικός στρατός χτυπήσει τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka.

Από την πλευρά του το Κίεβο, έχει διαψεύσει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί εναντίον του φράγματος Καχόβκα, που έχει ύψος 30 μέτρων. Η Ουκρανία έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι οι καταγγελίες της Ρωσίας ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στο φράγμα, το οποίο παρέχει νερό στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, είναι ένδειξη ότι η ίδια η Μόσχα εξετάζει να επιτεθεί σε αυτό και να κατηγορήσει το Κίεβο. Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι προσφέρουν στους κατοίκους 100.000 ρούβλια (περίπου 1.600 ευρώ) για να φύγουν και η Μόσχα τους προσφέρει κατάλυμα σε περιοχές της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Σάλντο.