Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έδωσε εντολή σήμερα στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να διευκολύνει τις στρατιωτικούς σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στην άμβλωση, τη στιγμή που ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες υιοθετούν εξαιρετικά περιοριστικές πολιτικές στο θέμα αυτό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον Ιούνιο τη νομολογία «Roe v. Wade» του 1972, που κατοχύρωνε αυτό το ομοσπονδιακό δικαίωμα, και παρέπεμψε το θέμα στις αρχές κάθε Πολιτείας. Έκτοτε, δώδεκα συντηρητικές Πολιτείες περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και απαγόρευσαν την πρόσβαση στην άμβλωση.

Οι γυναίκες που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται σε αυτές τις 12 Πολιτείες, υποχρεώνονται να παίρνουν πολυήμερες άδειες για να μεταβαίνουν σε άλλη Πολιτεία, με δικά τους έξοδα, προκειμένου να βρουν κλινική που κάνει αμβλώσεις.

Σύμφωνα με νόμο του 1976, το στρατιωτικό σύστημα υγείας επιτρέπει διακοπή της κύησης μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένου βιασμού ή αιμομιξίας ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, αλλά ο Όστιν έλαβε μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση στην άμβλωση για τις στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει «αντίκτυπο στη στρατολόγηση, τη διατήρηση στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και στο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να διεκολυνθεί η χορήγηση αδειών σε γυναίκες που υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και η κάλυψη των εξόδων για τις μετακινήσεις τους. Διέταξε επίσης να ληφθούν μέτρα για τον σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής.

Ο Όστιν θέλει επίσης να προστατέψει τους στρατιωτικούς γιατρούς από οποιαδήποτε δικαστική δίωξη στις Πολιτείες που έχουν υιοθετήσει πολύ περιοριστικούς νόμους, και δεσμεύτηκε πως θα καλύπτονται τα νομικά τους έξοδα σε τέτοιες περιπτώσεις.