Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία της στην ανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να πρόκειται να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία και την Εσθονία, σύμφωνα με όσα είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, δήλωσε πως η απόφαση αυτή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να «ενισχύσει την αμυντική μας θέση στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης» λήφθηκε «λόγω της κατάστασης στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και «της σφοδρότητας των μαχών στην Ουκρανία».

Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως η Γαλλία είναι χώρα που συμμετέχει στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, η οποία αριθμεί σήμερα 350 Γάλλους στρατιώτες, καθώς και Βέλγους και Ολλανδούς.

Το Παρίσι λοιπόν, ετοιμάζεται να διπλασιάσει εντός του Νοεμβρίου το επιτόπιο προσωπικό του, διευκρινίζει στρατιωτική πηγή, με δώδεκα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) και δώδεκα άρματα μάχης Leclerc.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να ενισχύουμε την αμυντική μας θέση στη Λιθουανία» με την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών Rafale για να εγγυηθούμε την αεροπορική αστυνόμευση «και στην Εσθονία όπου ένας ενισχυμένος λόχος ελαφρού πεζικού θα αναπτυχθεί» το 2023 εξοπλισμένος με οχήματα Griffon, δηλαδή επιπλέον 100 άνδρες, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.