Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ρωσία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων που θα σταλούν στο μέτωπο με την Ουκρανία. Φωτογραφία που διέρρευσε στα social media από πλατφόρμες τοπικών ΜΜΕ φέρεται να δείχνει νεαρούς Ρώσους να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Γεωργία. Νωρίτερα, έγιναν διαδηλώσεις στη Ρωσία με πάνω από χίλιες συλλήψεις.

Σημειώνεται, ότι επειδή οι πτήσεις από τη Μόσχα στις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας, δεν απαιτούν την κατοχή βίζας για τους Ρώσους, κατέστησαν αδύνατες λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν.

Μάλιστα, δόθηκε εντολή στις αεροπορικές εταιρείες να μην εκδίδουν εισιτήρια σε άντρες από 18 έως 65 ετών, αφού αναμένεται να τους σταλθεί χαρτί κατάταξης για την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Οπότε, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, δεν έμεινε άλλη επιλογή στους Ρώσους να περάσουν στη Γεωργία πεζή ή με τα οχήματά τους. Επίσης, αυτή μοιάζει να είναι και η μόνη διέξοδός τους αφού οι χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν πως ακόμη και βίζα Σένγκεν να έχουν δεν θα τους επιτρέψουν να περάσουν από τα σύνορά τους.

Περισσότερες από 1.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο φοιτητής Βασίλι Φεντόροφ.

Ο 60χρονος Αλεξέι Ζαβάρσκι εξέφρασε τη θλίψη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις. «Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη συλλάβει τους περισσότερους», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει τη θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;», διερωτήθηκε.