Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία, καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος της Νιγηρίας, μπόρεσε να μεταφέρει παράνομα στη χώρα ένα 15χρονο αγόρι, με στόχο να πάρει όργανα του και συγκεκριμένα το νεφρό του εφήβου.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, ο Ike Ekweremadu μαζί με την σύζυγο του, προσέγγισαν ένα άστεγο αγόρι από το Λάγος και του υποσχέθηκαν μια καλύτερη ζωή στο Λονδίνο, ενώ του έδωσαν και ένα πλαστό διαβατήριο με τα στοιχεία ενός 41χρονου άνδρα.

Ο 15χρονος δίχως να γνωρίζει την αλήθεια ταξίδεψε στο Λονδίνο και όταν έφτασε, έμαθε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις, ώστε να του γίνει αφαίρεση νεφρού και να δοθεί στην κόρη του Ike Ekweremadu, που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια.

Με βάση το βρετανικό δημοσίευμα, η υπόθεση ξεσκεπάστηκε, όταν ο γιατρός που θα έκανε την εγχείρηση, αρνήθηκε να προχωρήσει την διαδικασία.

Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη η εισαγγελέας μιλώντας στο δικαστήριο του Uxbridge δήλωσε ότι «το θύμα ήταν 15 ετών. Στη Νιγηρία τον πλησίασαν και οι δύο κατηγορούμενοι. Ήταν άστεγος στους δρόμους του Λάγος. Τον εξαπάτησαν και του υποσχέθηκαν μια καλύτερη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Του δόθηκε διαβατήριο για έναν 41χρονο. Το διαβατήριο αποκτήθηκε παράνομα από τους κατηγορούμενους».

Η εισαγγελέας συμπλήρωσε πως στον 15χρονο χορηγήθηκε ιατρική ταξιδιωτική βίζα καθώς σκοπός του ταξιδιού ήταν η παροχή ιατρικής περίθαλψης στην κόρη των κατηγορουμένων που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση. «Ήταν προμελετημένο, ήταν προγραμματισμένο. Έγιναν εξετάσεις αίματος στη Νιγηρία και ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 2022».

«Ο σύμβουλος ανησυχούσε για την πραγματική του ηλικία καθώς και το ότι ο νεαρός δεν γνώριζε ότι ήταν ο δότης του νεφρού. Ανακάλυψε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν η μεταμόσχευση οργάνων όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο», συνέχισε. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε τον Μάιο για πιθανά αδικήματα με βάση τους σύγχρονους νόμους για τη δουλεία.

Οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν το ζεύγος Ekweremadu στο αεροδρόμιο του Χίθροου λίγο πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία. Μάλιστα όπως ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε η πρόταση με βάση την οποία η διαδικασία της αφαίρεσης του νεφρού θα μπορούσε να διεξαχθεί εκεί.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο 60χρονος πολιτικός όταν συνελήφθη είχε στην κατοχή του 20.000 λίρες ενώ αξιωματικοί της Μητροπολιτικής αστυνομίας φροντίζουν τον 15χρονο. Το ζεύγος Ekweremadu βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατηγορία της συνομωσίας με τελικό στόχο την συλλογή οργάνων ενώ δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους έχουν προσάψει οι βρετανικές αρχές.