Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της και θα πιέσει για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού.

«Πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο παραβιάζονται», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφού χθες είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα. Ωστόσο σήμερα ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική αμφισημία των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου της Quad οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν «ισχυρές απόψεις» για τη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αλμπανέζι τόνισε ότι η «μονομερής» επίθεση της Ρωσίας εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι επαίσχυντη. «Στη συνάντηση εκφράστηκαν ισχυρές απόψεις», εξήγησε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όταν ρωτήθηκε για τα χθεσινά σχόλια του Μπάιντεν αναφορικά με την Ταϊβάν, ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει μονομερής αλλαγή στο καθεστώς».

«Όλες οι χώρες περιλαμβανομένης της Ινδίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίση στην Ουκρανία»

Οι ηγέτες της Quad, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

«Οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και εμείς, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία και επαναβεβαιώσαμε ότι αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περιοχή», επεσήμανε ο Κισίντα.

«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Κισίντα έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τους άλλους τρεις ηγέτες των χωρών της Quad.

Η στάση της Ινδίας έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Νέο Δελχί ότι δεν στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.