Στο υπόγειο ενός κτιρίου στο κέντρο του Κιέβου όπου πριν από τη ρωσική εισβολή στεγάζονταν γραφεία, εθελοντές φρουρούν τα εφόδια που θα σταλούν στην πρώτη γραμμή της μάχης, την ελπίδα της νίκης κατά των Ρώσων.

Μεταξύ των πολλών αντικειμένων ξεχωρίζουν τα drones. Αυτή τη φορά είναι συσκευές που πωλούνται σε εμπορικά καταστήματα, αλλά η συγκεκριμένη οργάνωση που δημιούργησε ο Σέρχιι Πριτούλα, τηλεοπτικός παρουσιαστής που έγινε πολιτικός, πριν από λίγο καιρό έλαβε μια παρτίδα από 500 μη επανδρωμένα σκάφη της κινεζικής εταιρίας DJI, σύμφωνα με διάφορα διεθνή ΜΜΕ. Τα drones τα διαχειρίζεται μια επίλεκτη ομάδα του ουκρανικού στρατού, αν και πολλοί από αυτούς πριν από τον πόλεμο το είχαν απλά ως χόμπι.

Η οργάνωσή του διαχειρίζεται δωρεές σε χρήματα ή σε αντικείμενα. Πολλοί, αναφέρει, ο Πριτούλα τους έχουν στείλει όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα σφαίρες, θερμικές κάμερες ακόμη και αυτοκίνητα. Σαφώς λαμβάνουν και ιατρικές προμήθειες. Κάνουν τη διαλογή όλων όσων φτάνουν στα χέρια τους και έπειτα σε επικοινωνία με την κεντρική διαχείριση τα πακετάρουν και τα στέλνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Άλλα πάλι τα αγοράζουν εκείνοι με τα χρήματα από τις δωρεές.

Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός μεταξύ των ακόλουθων του Πριτούλα στα social media που χπρόσφατα χρειάστηκε να ζητήσει να μην αγοράσουν ένα Bayraktar TB2, το τουρκικό drone που έχει καταφέρει καίρια χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις σε διάφορες μάχες στην ουκρανική επικράτεια. Βέβαια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τέτοιες συσκευές για να πλήξει τους Ρώσους. Σύντομα αναμένεται να ενισχυθεί και με 100 drones – kamikaze, τα διάσημα αμερικανικά Switchblade.

Παρόμοιες φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες εθελοντών έχουν ιδρυθεί σε όλη την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, αγοράζοντας τα πάντα που μπορούν να φανούν χρήσιμα στους πολεμιστές τους είτε online είτε στην ανοικτή αγορά εντός και εκτός της χώρας.