Όταν στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στα social media άρχισε να εμφανίζεται μία εικόνα: Ήταν μια φωτογραφία του Ρώσου ποιητή Πούσκιν, μαζί με τον αριθμό 7 και σειρές από το emoji που δείχνει έναν άνθρωπο που περπατά. 

Για όσους γνώριζαν, το μήνυμα ήταν σαφές: Το πού (πλατεία Πούσκιν, στη Μόσχα), το πότε (στις 7) και ένα κάλεσμα για διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης για εισβολή. 

Οι Ρώσοι, όπως εξηγεί δημοσίευμα του BBC, χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τον κώδικα των emojis για να μιλήσουν για τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, ο κώδικας αυτός είναι τόσο γνωστός σε όλους, ώστε τον γνωρίζουν και οι Αρχές. 

Οι μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία από το 2014 και όποιος πιαστεί να παραβιάζει τους κανόνες τιμωρείται με κράτηση έως 15 ημερών για την πρώτη του παράβαση και με φυλάκιση έως και πέντε ετών για όσους επαναλαμβάνουν το ίδιο αδίκημα. 

Έκτοτε, οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν «μυστικές» φράσεις για να οργανωθούν online. «Ας πάμε μία βόλτα στο κέντρο» ή «Έχει ωραίο καιρό για μία βόλτα» γράφει στα μηνύματα που στέλνει στους φίλους της η Μαρία, που μίλησε στο BBC. 

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν χρησιμοποιήσει κανείς κάποιον κώδικα, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ βαριές.