Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων της στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη (16/2), δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο», μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Συνάντηση Κάμαλα Χάρις – Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μόναχο

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, θα συναντηθεί το Σάββατο (19/2) με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την «ευκαιρία» να «υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

Ενδεχόμενες κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει να απειλεί τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις. Κάτι που, πλέον, η Ουάσινγκτον εκτιμά πως θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, αν συμβεί.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.