Το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφαίρεσε ορισμένα κομμάτια από ποίημα του Σημωνίδη του Αμοργίνου που γράφτηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. προκειμένου να μην ενοχλήσει τους φοιτητές με τις αναφορές του για τη βία κατά των γυναικών.

Όπως αποκάλυψε η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» και άλλα ΜΜΕ της χώρας, δεν υπήρχαν παράπονα για τα εν λόγω σημεία του έργου «Τύποι γυναικών». Επιπλέον, οι φοιτητές έλαβαν προειδοποιήσεις πως το περιεχόμενο θα μπορούσε να τους φανεί κάπως προκλητικό.

Το ποίημα που γράφτηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια διδάσκεται σε πρωτοετής φοιτητές του μαθήματος των Κλασικών στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα αφαίρεσε ορισμένα σημεία κυρίως τις αναφορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους φοιτητές του και γιατί θεώρησε πως το νέο κείμενο είναι πιο συγχρονισμένο με την τρέχουσα εποχή, ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. Στο ποίημα μεταξύ άλλων ο Σημωνίδης έγραψε για το σπάσιμο των δοντιών μιας ανεξέλεγκτης συζύγου ή ότι ο Δίας δημιούργησε δέκα τύπους γυναικών, αλλά μόνο ένας είναι ενάρετος.

Προτού διδαχθούν το κείμενο, οι υπεύθυνοι είπαν στους φοιτητές πως αυτό ήταν ένα παράδειγμα «ακραίου μισογυνισμού στην Αρχαία Ελλάδα». «Αυτό το σκέλος που παραλείφθηκε περιείχε μια σύντομη αναφορά σε ενδοοικογενειακή βία. Ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο και (πιθανώς) προκλητικό», απάντησε το Πανεπιστήμιο στην «Daily Mail» για την απόφασή του.

Ο Γιούεν Μπάουϊ, Καθηγητής Κλασικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε στην ίδια πηγή, πως τα αρχαία κείμενα πρέπει πάντοτε να «τοποθετούνται στο κατάλληλο πλαίσιο για να γίνονται αντιληπτά» και συνέχισε: «Αν αρχίσεις να λογοκρίνεις τότε μπαίνεις σε επικίνδυνο έδαφος».

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ υποστήριξε πως ο καθηγητής αποφάσισε να μην συμπεριλάβει στην ύλη αυτές τις γραμμές του ποιήματος ώστε ο μισογυνισμός να μην γίνει το επίκεντρο της συζήτησης, αλλά και «για να μην δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση στους φοιτητές, οι οποίοι ενδεχομένως μαθαίνουν για την Αρχαία Ελλάδα για πρώτη φορά, τόσο για την ελληνική κουλτούρα όσο και για την ελληνική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία». Υπογράμμισε, δε, πως ολόκληρο το ποίημα είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10361321/Reading-University-bosses-remove-Ancient-Greek-poem-mentions-domestic-violence.html