Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από το τραγικό περιστατικό με τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν εναντίον υπόπτου μέσα σε κατάστημα και σκότωσαν από αδέσποτη σφαίρα μια 14χρονη που βρισκόταν σε δοκιμαστήριο στο βόρειο Χόλιγουντ κοντά στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 23 Δεκεμβρίου αστυνομικοί πήγαν σε ένα κατάστημα ρούχων στο Νορθ Χόλιγουντ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου ήταν σε εξέλιξη μια «ένοπλη ληστεία». Φτάνοντας εκεί, είδαν μια αιμόφυρτη γυναίκα, που έφερε πολλά τραύματα, σε μικρή απόσταση από έναν ύποπτο. Πυροβόλησαν εναντίον του άνδρα αυτού και τον σκότωσαν επί τόπου.

«Εν αγνοία των αστυνομικών, ένα κορίτσι 14 ετών, η Βαλεντίνα Ορεγιάνα-Περάλτα βρισκόταν στο δοκιμαστήριο, στην άλλη πλευρά ενός τοίχου, ακριβώς πίσω από τον ύποπτο», γράφει η ανακοίνωση της αστυνομίας. Μόνο αφού εξουδετέρωσαν τον άνδρα αντιλήφθηκαν ότι η έφηβη είχε χτυπηθεί θανάσιμα από μια σφαίρα.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το κορίτσι φαίνεται ότι χτυπήθηκε από μια από τις σφαίρες που έριξε ένας αστυνομικός.

Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

Το κορίτσι ψώνιζε μαζί με τη μητέρα για τα γενέθλιά της

Η Βαλεντίνα ψώνιζε μαζί με τη μητέρα της ενόψει της γιορτής των γενεθλίων της. Θα έκλεινε τα 15, μια ηλικία πολύ σημαντική για τους Λατινοαμερικάνους και τους ισπανόφωνους των ΗΠΑ. Η γιορτή, την οποία αποκαλούν «κινσεάνερα», είναι ουσιαστικά μια τελετή ενηλικίωσης για τα νεαρά κορίτσια.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες Μάικλ Μουρ έκανε λόγο για ένα «χαοτικό συμβάν» που κατέληξε στον θάνατο «ενός αθώου παιδιού». Ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια και δεσμεύτηκε ότι θα ρίξει φως στις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία. Για τον σκοπό αυτόν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τηλεφωνικές κλήσεις στην αστυνομία, οι συνομιλίες των αστυνομικών στον ασύρματο και τα βίντεο από τις ασύρματες κάμερες των αστυνομικών αλλά και από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος.

Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν βρέθηκε κανένα όπλο πάνω στον ύποπτο, έναν άνδρα 24 ετών ο οποίος είχε διωχθεί ποινικά για ενδοοικογενειακή βία και χρησιμοποίησε ένα βαρύ λουκέτο για να χτυπήσει το θύμα του.

Μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ισπανόφωνων, η Lulac, επέκρινε τους αστυνομικούς για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν. «Είναι απαράδεκτο οι αστυνομικοί του Λος Άντζελες να ανοίγουν πυρ μέσα σε ένα γεμάτο κατάστημα, εν μέσω των χριστουγεννιάτικων αγορών, χωρίς να ξέρουν μετά βεβαιότητας αν ο ύποπτος ήταν οπλισμένος», σχολίασε ο πρόεδρος της Lulac, Ντομίνγκο Γκαρσία.