Ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα έπαιρνε μέτρα για ν’ αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας του: την κρίση στις φυλακές, όπου από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 κρατούμενοι. Έτσι, ανακοίνωσε το πρώτο μέτρο έπειτα από τη στρατωτικοποίηση του συστήματος λειτουργίας.

Έδωσε χάρη σε κρατούμενους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και άλλους που έχουν καταδικαστεί για τροχαίες παραβάσεις προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των φυλακών.

Βάσει των δύο διαταγμάτων που υπέγραψε ο Λάσο, χάρη θα λάβουν οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί «για παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίες από τις οποίες δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες» και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενημέρωσης, χωρίς να διευκρινίζει πόσους κρατούμενους αφορά το μέτρο.

Στόχος της απόφασης είναι «να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης και τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το μέτρο εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης του Ισημερινού για την αντιμετώπιση της βίας στις φυλακές, η οποία οφείλεται στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Στον Ισημερινό υπάρχουν 65 φυλακές οι οποίες έχουν χωρητικότητα 30.000 ατόμων, όμως αυτή τη στιγμή σε αυτές βρίσκονται 39.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων 15.000 στους οποίους δεν έχει επιβληθεί ποινή.

Τον Σεπτέμβριο 119 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Γκουαγιακίλ στη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ αντίπαλων ομάδων, με κάποιους κρατούμενους να αποκεφαλίζονται και άλλους να διαμελίζονται ή να καίγονται. Στα μέσα Νοεμβρίου άλλοι 68 κρατούμενοι σκοτώθηκαν επίσης σε συμπλοκές στην ίδια φυλακή.

Από την αρχή του έτους 320 κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί σε διάφορα βίαια επεισόδια στις φυλακές του Ισημερινού.