Συγκεκριμένη πρόοδο μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης προς τα τέλη Ιανουαρίου, ζητά από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι- μουν, με την έκθεσή του για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό.

«Οι ηγέτες θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι με ένα πρακτικό σχέδιο για την υπέρβαση των σημαντικών σημείων διαφωνίας που απομένουν» τονίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ζητώντας να αφιερώσουν σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Γ.Γ. του Οργανισμού επικρίνει ηγεσίες, κόμματα και ΜΜΕ στις δυο κοινότητες για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εκφράζοντας ανησυχία για το ότι «το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 πιθανότατα δεν θα είναι υποβοηθητικό για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στο νότο (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) το Μάιο και των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο. Σε κάθε κοινωνία, έντονες πολιτικές στιγμές, όπως είναι οι εκλογές, αποτελούν σπάνια κατάλληλη περίοδο για συμβιβασμούς και ευελιξία. Αν ουσιαστική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν του εκλογικού κύκλου, οι συνομιλίες μπορούν να μπουν σε εκκρεμότητα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να πληγούν θανάσιμα».

Ο Μπαν Κι-Μουν ζητεί τη λήψη μέτρων από τους ηγέτες για βελτίωση της ατμόσφαιρας στην κοινή γνώμη, καλώντας τους στις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να εστιάζουν τα μηνύματά τους στις συγκλίσεις και στην προσπάθεια για λύση. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αν και υπάρχει εμπιστευτικότητα στις συνομιλίες, εντούτοις οι δυο ηγεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά, ώστε ξεχωριστά, αλλά και μαζί, να δημιουργήσουν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον προς την κατεύθυνση της λύσης, ενώ καλεί και τα κόμματα να έχουν συνέπεια και να υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Εκφράζει όμως και τη δυσαρέσκειά του, γιατί όπως τονίζει, ως τώρα η μόνη λεπτομερής πληροφόρηση που δίνεται στον κόσμο από το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι αποτέλεσμα «επιλεκτικής διαρροής» κειμένων μέσων των ΜΜΕ, προσθέτοντας: «Οι πολίτες αφήνονται σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα ακόμη και μια συνολική εφικτή λύση να μας φέρει αντιμέτωπους με ένα απροετοίμαστο και απορριπτικό κοινό όταν θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα».

Επίσης, ο Γ.Γ. εκφράζει απογοήτευση για συνεχή παρουσίαση αρνητικών αναλύσεων και σχολίων στα ΜΜΕ για τα Ηνωμένα Έθνη και τον ρόλο τους στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ατυχή» αυτή την κριτική και την παραπληροφόρηση για τον ΟΗΕ. «Οι προσπάθειες από τους αντιπάλους της λύσης να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ΟΗΕ, υπονομεύουν απευθείας την ίδια τη διαδικασία», σημειώνει.