Φωτογραφίες που αποτυπώνουν κάποια από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εικόνες της εβδομάδας πρέπει να αποτελούνται από τα εξής συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Και αυτό δεν αλλάζει γιατί όλα αυτά είναι που μας κάνουν ανθρώπους.

Εάν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν, λοιπόν, συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Έτσι κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ: Ο δικός μας Γιάννης στον Λευκό Οίκο

Από τα Σεπόλια στο οβάλ γραφείο. Δεν είναι ψέμα είναι πραγματικότητα καθώς ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., υποδέχθηκε τους πρωταθλητές του NBA, Μιλγουόκι Μπακς και αποθέωσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον Λευκό Οίκο

«Είσαι μόλις 26 ετών. Τώρα αρχίζεις! Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό είναι πως κατέκτησες το πρωτάθλημα με τον αδερφό σου που είναι εδώ σήμερα και έχεις κι άλλον έναν αδερφό που φόρεσε το δαχτυλίδι πριν από εσένα. Τι οικογένεια! Νομίζω πως κερδίσατε σε διαγωνισμό γονιδίων», είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν στους Αντετοκουνμπρος.

Τέξας, ΗΠΑ: Ένα φεστιβάλ που κατέληξε σε τραγωδία

Ο Travis Scott στο Astroworld

Δεν χωρά ανθρώπου νους τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας του ράπερ Travis Scott στο μουσικό φεστιβάλ Astroworld. Οπαδοί έσπασαν τα μέτρα ασφαλείας εισέβαλαν στο χώρο και συμπίεσαν τους θεατές που ήταν ήδη εκεί με αποτέλεσμα το πλήθος να ποδοπατηθεί. Εννιά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Λουλούδια για τα θύματα της τραγωδίας του Astroworld

Λα Πάλμα, Ισπανία: Εφιάλτης χωρίς τέλος από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα

Η λάβα από το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά στις 19 Σεπτεμβρίου. Καυτή λάβα φτάνει στον Ατλαντικό Ωκεανό στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας. Οι εικόνες που καταγράφηκαν το πρωί της Τετάρτης κόβουν την ανάσα.

Η λάβα από το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα

Η λάβα προέρχεται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα το οποίο συνεχίζει τη δραστηριότητά του από τον Σεπτέμβριο. Η λάβα φτάνει στον ωκεανό στην παραλία Los Guirres, για δεύτερη φορά δίπλα από ένα μεγάλο «δέλτα» έχει ήδη δημιουργηθεί από τη λάβα που έχει «τρέξει» το προηγούμενο διάστημα.

Γκρόντνο, Λευκορωσία: Μία κρίση στις πλάτες ταλαιπωρημένων ανθρώπων

Παιδιά στα σύνορα Πολωνίας-ΛΚευκορωσίας

Παγιδευμένοι μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς και ζουν σε συνθήκες ψύχους. Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία προειδοποίησαν χθες Πέμπτη ότι η μεταναστευτική κρίση ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη, ενώ η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα για να ενισχύσει τα σύνορά της.

Καμπούλ, Αφγανιστάν: Το σινεμά στο γύψο

Εργαζόμενοι σε σινεμά στο Αφγανιστάν

Ο Γκιουλ Μοχάμεντ, ο οποίος εργάζεται ως οικοδεσπότης στον κινηματογράφο Ariana, ποζάρει για μια φωτογραφία στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Αφού κατέλαβαν την εξουσία πριν από τρεις μήνες, οι Ταλιμπάν διέταξαν να σταματήσουν να λειτουργούν οι κινηματογράφοι.

Εργαζόμενοι σε σινεμά στο Αφγανιστάν

Ο Ραχματουλάχ Εζάτι αναπαράγει μια ταινία στην αίθουσα προβολής του κινηματογράφου Ariana. Το προσωπικό του κινηματογράφου εξακολουθεί να εμφανίζεται στη δουλειά κάθε μέρα ελπίζοντας ότι τελικά θα πληρωθεί, παρά τις εντολές των Ταλιμπάν να σταματήσει να λειτουργεί.

Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ: Η ευτυχία της επανένωσης

Ένα ζευγάρι αγκαλιάζεται

Η Natalia Abrahao σηκώνεται στην αγκαλιά του αρραβνιαστικού της Mark Ogertsehnig καθώς χαιρετούν ο ένας τον άλλο στο διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω πανδημίας έχουν κάνει τις πρόσφατες συναντήσεις τους δύσκολες και σπάνιες. Οι ΗΠΑ άρουν τους περιορισμούς στα ταξίδια τη Δευτέρα από μια μακρά λίστα χωρών, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θέτοντας τις βάσεις για συναισθηματικές επανασυνδέσεις μετά από σχεδόν δύο χρόνια και παρέχοντας ώθηση στις αεροπορικές και τουριστικές βιομηχανίες που αποδεκατίστηκαν από την πανδημία.

Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ: Άτακτη υποχώρηση μπροστά στην κλιματική κρίση

Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Οι πλωτές οδοί περνούν μέσα από ελώδεις περιοχές στο νησί της Αγίας Ελένης στη Νότια Καρολίνα. Σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή έχουν ενταθεί σε σημείο που οι κοινότητες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη γη τους στη φύση. Μια στρατηγική που κερδίζει έδαφος είναι η λεγόμενη διαχειριζόμενη υποχώρηση, η οποία είναι η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση ευάλωτων κοινοτήτων.

Σάο Πάολο, Βραζιλία: Οι δεινόσαυροι βγήκαν στους δρόμους

Ένας δεινόσαυρος σε δρόμο

Ένας ακτιβιστής φορώντας στολή δεινοσαύρου φέρει μια ταμπέλα που γράφει στα πορτογαλικά «Αφήστε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος», κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από την BTG Pactual Bank στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Οι διαδηλωτές θέλουν η τράπεζα να σταματήσει να δίνει δάνεια σε εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη αερίου και πετρελαίου στον Αμαζόνιο.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Στην άκρη του ουρανού

Ένας άνδρας με σκοινιά σε ουρανοξύστη

Ο οδηγός αναρρίχησης Jason Johnson σκύβει από την άκρη στην κορυφή του City Climb, ένα νέο αξιοθέατο στη Νέα Υόρκη. Το City Climb ξεκινά από το επίπεδο παρατήρησης The Edge, από όπου ανεβαίνετε μια εξωτερική σκάλα για να φτάσετε στην κορυφή του κτιρίου, σχεδόν 1.300 πόδια πάνω από το έδαφος. Στην κορυφή, μια ζώνη ασφαλείας επιτρέπει στον ορειβάτη να σκύψει πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης και να απολαύσει μια πανοραμική θέα στον καθαρό αέρα, ανεμπόδιστα πάνω από ένα τζάμι.

Τόκιο, Ιαπωνία: Ο τέλειος συγχρονισμός

Ζευγάρι σε καλλιτεχνικό πατινάζ

Η Evelyn Walsh και ο Trennt Michaud, από τον Καναδά, διαγωνίζονται κατά τη διάρκεια του σύντομου προγράμματος ζευγαριών στο διαγωνισμό ISU Grand Prix of Figure Skating NHK Trophy στο Τόκιο της Ιαπωνίας.