Έκκληση στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουν ώστε να σταματήσει η μαζική μετανάστευση πολιτών του Κοσόβου απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χισένι και ζήτησε κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, αίτημα που απορρίφθηκε από την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Αυστρία πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες από το Κόσοβο, ανέφερε ο Χισένι, μετά από συνάντηση με την κ. Μικλ Λάιτνερ στη Βιέννη.

«Πάντα μας μεταφέρεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των παράνομων μεταναστών δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει καθεστώς παραμονής και ότι θα επαναπροωθηθούν. Θέλω να υπογραμμίσω ότι επιθυμώ να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό» είπε ο κ. Χισένι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και του Κοσόβου τόνισαν ότι θέλουν να συνεργαστούν στο ζήτημα αυτό.

Στην Αυστρία φέτος τον Ιανουάριο 1.029 πολίτες από το Κόσοβο υπέβαλαν αίτημα για χορήγηση ασύλου και λόγω της μεγάλης αύξησης η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εισάγει γρήγορη διαδικασία διευθέτησης των αιτήσεων σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 10 ημερών. Ανήγγειλε ακόμη ότι σχεδιάζει την απέλαση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο με αεροπορικές πτήσεις κάθε δύο εβδομάδες.

Ο κ. Χισένι τόνισε ότι ξέρει πως το Κόσοβο δεν παρέχει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ασφαλές.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Πρίστινα για να ενημερώσει τους κατοίκους ότι δεν πρέπει να ζητούν άσυλο στην Αυστρία.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να λάβετε άσυλο εδώ» διεμήνυσε η κ. Μικλ Λάιτνερ προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να ειπωθεί η αλήθεια στους ανθρώπους, επειδή «διαδίδονται πολλές φήμες και ψέμματα».

Ο κ. Χισένι τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θέλει να κλείσει τα σύνορα του Κοσόβου προς το εξωτερικό.

Ζήτησε από την Αυστρία και άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να καταργήσουν το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου και να επιτρέψουν στους πολίτες του Κοσόβου να ταξιδεύουν νόμιμα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα επιλυθεί το πρόβλημα της παράνομης διέλευσης των συνόρων και η ΕΕ θα γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ταξιδιωτών.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την κ. Μικλ – Λάιτνερ, η οποία υπογράμμισε ότι για να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από το Κόσοβο πρώτα πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στο Κόσοβο.

Η Αυστρία, όπως τόνισε, σχεδιάζει να ενισχύσει την προστασία στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας.

Η Ουγγαρία ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) να ενισχύσει τις δυνάμεις στα σύνορά της και σε αυτό επιθυμούν να βοηθήσουν η Αυστρία και η Γερμανία, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.

Προς το παρόν πέντε Αυστριακοί αξιωματικοί με εντολή της Frontex βρίσκονται στα σύνορα Αυστρίας – Σερβίας και άλλοι 15 αστυνομικοί είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Ανησυχία για το κύμα φυγής από το Κόσοβο εκφράζει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγήτρια για το Κόσοβο, Ούρλικε Λούνατσεκ στο σχέδιο έκθεσης που θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Μάρτιο, εκφράζει βαθιά ανησυχία για το κύμα φυγής κατοίκων του Κοσόβου προς χώρες της ΕΕ και καλεί τις αρχές της Πρίστινας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η κ. Λούνατσεκ μιλά για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε υπόψη την πρόοδο που έχει επιτύχει το Κόσοβο στην εκπλήρωση των κριτηρίων για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας και ζητά από τις αρχές του Κοσόβου να καταβάλουν πρόσφατες προσπάθειες για να επιλύσουν το ζήτημα.

Εκφράζει ανησυχία για το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων, τη δραστική πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων το τρίτο τετράμηνο του 2014 και ζητά βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει μικρούς επιχειρηματίες μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας.