Ποινή φυλάκισης ενός έτους επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Την ποινή αυτή μπορεί να την εκτίσει στο σπίτι με βραχιολάκι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο 66χρονος Σαρκοζί πάντως είναι απίθανο να πάει στη φυλακή. Θα ασκήσει έφεση, κάτι που θα αναστείλει την έκτιση της ποινής του.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος σχετικά με την υπόθεση της παράνομη χρηματοδότησης της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο και «αναμφισβήτητα» επωφελήθηκε από την απάτη που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» απ’ αυτά που επέτρεπε ο νόμος: τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).

Νικολά Σαρκοζί

Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Σημειώνεται πως ο Σαρκοζί καταδικάσθηκε την 1η Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών».

Ο Σαρκοζί κυβέρνησε τη Γαλλία από το 2007 έως το 2012 και διατηρεί επιρροή μεταξύ των συντηρητικών.

Νικολά Σαρκοζί και 136 ακόμη κρίθηκαν ένοχοι

Ο πρώην πρόεδρος και τα 13 πρόσωπα που δικάζονται μαζί του και κρίθηκαν όλοι ένοχοι για συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρολίν Βιγκιέ, ο Σαρκοζί «συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις» ακόμη και αφού «είχε προειδοποιηθεί γραπτώς για τον κίνδυνο να υπερβεί» το νόμιμο ανώτατο όριο δαπανών. «Δεν ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, είχε πείρα ως υποψήφιος», συνέχισε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Το συντηρητικό κόμμα του, επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξόδεψε σχεδόν τα διπλά από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επιτρέπονταν βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων (την Bygmalion) για να κρύψει το κόστος.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή -τρία έτη φυλάκισης από τα οποία το ένα χωρίς αναστολή- για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στη λεγόμενη «υπόθεση των υποκλοπών», στην οποία διωκόταν για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή. Έχει ασκήσει έφεση.

«Σόου α λα αμερικάνικα»

Νικολά Σαρκοζί

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012 επικεφαλής της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί ζητούσε να γίνεται «μία συγκέντρωση την ημέρα», «σόου α λα αμερικάνικα» και άφησε τις δαπάνες να ξεφύγουν χωρίς να ενδιαφερθεί, υποστήριξε η εισαγγελία στο κατηγορητήριο.

Μια παράνομη διευθέτηση ανάμεσα στο τότε κόμμα της πλειοψηφίας, το UMP -το οποίο ο Σαρκοζί θα μετονομάσει στη συνέχεια σε LR- και την εταιρεία Bygmalion, που οργάνωνε τις συγκεντρώσεις, είχε καλύψει αυτή τη δαπανηρή εκστρατεία.

Αντίθετα από τους 13 συγκατηγορουμένους του (πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας και του UMP, καθώς και της εταιρείας Bygmalion), ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορούνταν για το σύστημα των διπλών τιμολογίων που είχε επινοηθεί για να κρύψει την υπέρβαση των εγκεκριμένων δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

Δικαζόταν μόνο για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Ωστόσο ωφελήθηκε «αναμφισβήτητα» από την απάτη, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς διέθετε μέσα πολύ ανώτερα αυτών που ο νόμος όριζε – τουλάχιστον 42,8 εκατ. ευρώ.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε αρνηθεί συλλήβδην τις κατηγορίες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.