H μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κάλεσε σήμερα την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, να «ασκήσει πιέσεις» προς το Κίεβο προκειμένου τα ουκρανικά στρατεύματα να επιδεικνύουν σεβασμό στους αμάχους πληθυσμούς στο πλαίσιο της διένεξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μέρκελ «πρέπει να ασκήσει πιέσεις» σε αυτήν την κατεύθυνση στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιήσει εκείνος την προσεχή Πέμπτη στο Βερολίνο, επισήμανε το HRW σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος «πρέπει να επιμείνει προκειμένου ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας να δώσει ξεκάθαρες και ακριβείς εντολές» στους στρατιώτες «κατά της χρήσης ορισμένων εκρηκτικών όπλων στις περιοχές που διαμένουν πολίτες» τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Βερολίνο «πρέπει επίσης να ασκήσει πιέσεις» προκειμένου το Κίεβο να διεξάγει έρευνα «σχετικά με τις κατηγορίες» ότι οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει «επιθέσεις χωρίς να κάνουν καμία διάκριση μεταξύ των στρατιωτικών στόχων και των αμάχων», προσέθεσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μία έκθεση που είχε δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, η HRW είχε καταγγείλει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν «επανειλημμένα χρήση» όπλων διασποράς και ρουκετών Grad.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε διαψεύσει αμέσως τις κατηγορίες αυτές. «Μία εσωτερική έρευνα» είχε ξεκινήσει και το Δεκέμβριο οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αναφέρει ότι στο HRW ότι τα στρατεύματά τους δεν ήταν υπεύθυνα για τις εν λόγω επιθέσεις.

«Οι ουκρανικές αρχές έλαβαν μία σωστή απόφαση ξεκινώντας μία έρευνα όμως αυτό δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα εάν η έρευνα αυτή δε διενεργηθεί με σοβαρότητα» τόνισε η Ρέιτσελ Ντένμπερ, η υποδιευθύντρια του παραρτήματος της οργάνωσης για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία σε ένα δελτίο Τύπου.

«Ως σημαντική σύμμαχος της Ουκρανίας, η Γερμανία φέρει την ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα εφαρμόζει στην πράξη την υποχρέωσή της να σέβεται το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων και να προστατεύει τους αμάχους πληθυσμούς», συνέχισε η Ντένμπερ.