Τις μαύρες μέρες που ζουν άνδρες και γυναίκες στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, περιγράφουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δύο Αφγανοί που ζουν στην Ελλάδα.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις 15 Αυγούστου και μετά, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα είναι ενδεικτικές του φόβου και της απόγνωσης μπροστά στον σκοταδισμό που επιστρέφει. Ο 38χρονος Αμίρ Καρίμι, που ζει στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνει τον τρόμο που βιώνουν οι Αφγανοί. «Ο κόσμος δεν τολμάει να βγει έξω από το σπίτι και ακόμη και οι παράνομοι διακινητές δεν αναλαμβάνουν να μεταφέρουν οικογένειες έξω από το Αφγανιστάν, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τα μπλόκα των Ταλιμπάν και τους ελέγχους, ειδικά αν σε μια οικογένεια υπάρχουν κορίτσια πάνω από 12 χρονών» λέει ο Αμίρ Καρίμι. «Είναι πολλά χρόνια τώρα που έλεγα ότι το Αφγανιστάν είναι σαν μια βόμβα, έτοιμη από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί» συμπληρώνει και προσθέτει ότι πολλές πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση, ειδικά στην επαρχία της χώρας, δεν φτάνουν στη δημοσιότητα» τονίζει.

Σύμφωνα με τον 38χρονο, ο οποίος ζει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, οι τιμές σε όλα τα βασικά αγαθά έχουν αυξηθεί και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. «Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κλείσει και υπάρχει διάχυτος ο φόβος. Ο κόσμος άλλωστε θυμάται τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν, που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 μέχρι και την ανατροπή τους, το 2001» λέει ο κ. Καρίμι.

«Είμαι πολύ θυμωμένος, απογοητευμένος και μουδιασμένος και φοβάμαι ότι θα είναι πολύ σκληρό το αύριο για τον Αφγανικό λαό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην αναγνωριστεί η κυβέρνηση που θα κάνουν οι Ταλιμπάν από καμία χώρα» συμπληρώνει. Όσο για τη δυσχερή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, τονίζει ότι «η όποια ελευθερία έκφρασης αισθάνονταν μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, βγάζοντας -κάποιες απ΄ αυτές- την μπούρκα, έχει καταρρεύσει μέσα σε λίγες μέρες».

«Πήγαινα στο σχολείο αλλά πάντα με φόβο»

Για το καθεστώς φόβου που ζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η 18χρονη Μάσουμε Μουσαβί, η οποία τελείωσε το δημοτικό σχολείο στη χώρα της. «Πήγαινα μεν στο σχολείο, αλλά πάντα με φόβο, καθώς δεν ήξερα πότε θα αρχίσουν πάλι οι βομβαρδισμοί, ενώ πάντα με συνόδευε ένα από τα τρία αδέρφια μου. Η οικογένειά μου δεν ήθελε να με παντρέψει μικρή, αλλά με παρότρυνε να συνεχίσω το σχολείο, κάτι που έκανα μέχρι τα 13 μου, οπότε και ήρθα στην Ελλάδα» αναφέρει.

Η Μάσουμε εκτιμά ότι πλέον θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα, «όχι μόνο για τις γυναίκες που κινδυνεύουν ακόμη και να τις σκοτώσουν», αλλά και για τους άνδρες, ενώ ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση διαφόρων περιοχών στο Αφγανιστάν, καθιστώντας δύσκολη τη διαβίωση.

Η 18χρονη, η οποία φοιτά στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, έχει πλέον βγάλει τη μαντίλα που φορούσε μέχρι πρότινος. «Το σκεφτόμουν πάρα πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και τελικά, πριν από λίγο καιρό, αποφάσισα να την βγάλω… Όταν την είχα, την ήθελα και αισθανόμουν ελεύθερη αλλά και χωρίς αυτήν αισθάνομαι ελεύθερη..».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.