Οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς, Ίβο Γιοσίποβιτς και της κεντροδεξιάς, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία, με τον νυν πρόεδρο της χώρας να προηγείται με ποσοστό μόλις 1,24% από την αντίπαλό του, με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά ανεπίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99,98% των εκλογικών κέντρων, ο νυν πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) συγκεντρώνει ποσοστό 38,46%, η Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, την οποία στηρίζει η αντιπολιτευόμενη Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) ποσοστό 37,22%, ο Ίβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς 16,42% και ο Μίλαν Κούγιουντζιτς 6,30%.

Στις εκλογές ψήφισε το 47,13 των ψηφοφόρων, αναφέρει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και αναγγέλλει ότι στη διάρκεια της ημέρας θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της Κροατίας εκλέγεται με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, δηλαδή πρόεδρος αναδεικνύεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό 50% +1 των ψήφων και εφ’ όσον αυτό δεν συνέβη, οι δύο υποψήφιοι με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων θα δώσουν νέα μάχη στις 11 Ιανουαρίου.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς, τον οποίο δημοσκοπήσεις και πολιτικοί αναλυτές εμφάνιζαν ως φαβορί, δεν είναι ευτυχής με τη μικρή διαφορά ενόψει του δεύτερου γύρου και αναγγέλλει “σκληρότερο αγώνα”, σύμφωνα με το Radio Free Europe.

«Η αξία της κροατικής κοινωνίας -η εντιμότητα, το έργο, η εργατικότητα, η πίστη στα ιδανικά- είναι κάτι που πρέπει να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανεπίτρεπτο να λησμονηθεί ότι εκείνοι που χθες έκλεβαν την Κροατία, σήμερα νομίζουν ότι μπορούν να εκπροσωπούν την εντιμότητα» υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση θριαμβολογεί, επειδή πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχε από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τον Ίβο Σανάντερ (πρώην πρωθυπουργό που φυλακίστηκε για σκάνδαλο διαφθοράς) και την ήττα στις βουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια.

«Οι πολίτες μας, με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, ψήφισαν υπέρ της μεταστροφής», είπε η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Πολλοί είναι οι λόγοι της μικρής διαφοράς των δύο υποψηφίων, αλλά βασικός, σύμφωνα με το Radio Free Europe, είναι ότι μεγάλο ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι η νυν κυβέρνηση, με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, έκανε πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την έξοδο από την κρίση.

«Η νίκη είναι νίκη στον πρώτο γύρο, όσο μικρή κι αν είναι η διαφορά. Φυσικά κατά κάποιον τρόπο για τον Γιοσίποβιτς βάρος ήταν η κυβέρνηση, αυτό είναι σαφές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Δεύτερος λόγος είναι το ποσοστό 16,42% που συγκέντρωσε ο Σίντσιτς, η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών. Ο υποψήφιος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανθρώπινο Τείχος» Ίβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει κατασχέσεις με εντολές τραπεζών και διαμαρτύρεται για τα δάνεια, τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών συγκέντρωσε ψήφους διαμαρτυρίας.

«Ο κ. Σίντσιτς άνοιξε θέματα που βασανίζουν τους πολίτες μας και οι πολιτικοί έπρεπε να απευθυνθούν στους πολίτες να τους μιλήσουν για τα προβλήματα, αλλά και να τους προτείνουν λύσεις. Ο κ. Σίντσιτς δεν πρόσφερε λύσεις, εμφανίστηκε αναρχικός. Ωστόσο, μίλησε για τα πραγματικά προβλήματα και τα πραγματικά ζητήματα», υπογράμμισε η στενή συνεργάτης του νυν προέδρου της χώρας στην προεκλογική εκστρατεία, πρώην υπουργός Άμυνας Ζέλικα Αντούνοβιτς.

Η πολιτική αναλύτρια Γιασμίνα Πόποβιτς τόνισε ότι αν ο Ίβο Γιοσίποβιτς θέλει μία δεύτερη θητεία τις επόμενες δύο εβδομάδες πρέπει να στραφεί στους πολίτες, να μιλήσει για την κατάσταση, για την πραγματική τους ζωή.

Αν χρειαστεί, πρέπει να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, να εκμεταλλευτεί αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός, αν προσπαθήσει να κάνει στροφή προς τους πολίτες με τα μηνύματά του. Μέχρι τώρα ο κ. Γιοσίποβιτς μιλούσε για συνταγματικές αλλαγές, δεν άγγιξε τους πολίτες, σημείωσε η κ. Πόποβιτς.

Όσον αφορά τις εκλογές δεν υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για την εκλογική διαδικασία και το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση, πριν από πέντε χρόνια, ήταν αποτέλεσμα τακτοποίησης των εκλογικών καταλόγων.

Η τελική απόφαση για τον νέο πρόεδρο της χώρας θα ληφθεί σε δύο εβδομάδες. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η χώρα έχει ανάγκη από πρόεδρο που θα λειτουργήσει ενωτικά και θα αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και στους θεσμούς, από πρόεδρο που κοιτά στο μέλλον.