Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακο ένοπλοι Φουλάνι (Πελ), όπως έγινε γνωστό σήμερα από τοπικές πηγές.

«Δεκάδες ένοπλοι Φουλάνι επιτέθηκαν στις κοινότητες Γκαμπούλα και Νόλα τα ξημερώματα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι στο πρώτο χωριό και άλλοι δέκα στο δεύτερο», είπε ένας αξιωματούχος της επαρχίας Μαμπερέ-Καντέι που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι πιάστηκαν στον ύπνο από τους δράστες, που πυρπόλησαν δεκάδες σπίτια», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε.

Από την Κυριακή «πολλοί κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί τραυματίες» εγκαταλείπουν με όποιο μέσο μπορούν τις δύο κοινότητες και κατευθύνονται στο Καρνό, το Μπερμπεράτι και το Σάλο.

Στην Γκαμπούλα συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων Φουλάνι και των πολιτοφυλάκων αντι-μπαλακά που κινητοποιήθηκαν σε αντίποινα εναντίον τους. Οι Φουλάνι είναι, στην πλειονότητά τους, μουσουλμάνοι ενώ οι αντι-μπαλακά είναι χριστιανοί.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία, τον Μάρτιο του 2013, οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε σημαντικά ούτε όταν εκδιώχθηκαν οι Σελεκά, τον Ιανουάριο του 2014. Οι ταραχές και η αδυναμία του κράτους να βάλει ένα τέλος στην πολιτική κρίση επέτρεψαν σε ένοπλες ομάδες να δρουν ανεξέλεγκτες σε πολλές περιοχές, ληστεύοντας τους κατοίκους αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια.

Στο Μπαμπάρι, όπου έχει εγκατασταθεί το γενικό επιτελείο των πρώην ανταρτών Σελεκά μετά την εκδίωξή τους από την πρωτεύουσα Μπανγκί, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Παρασκευή, σε συγκρούσεις μεταξύ Φουλάνι (συμμάχων των Σελεκά) και πολιτοφυλάκων αντι-μπαλακά. Την περασμένη εβδομάδα στο Μπρες σκοτώθηκαν άλλοι 28 άνθρωποι, λίγες μόλις ημέρες μετά την τελετή «συμφιλίωσης» που έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό να δώσει μια αχτίδα ελπίδας στους κατοίκους της πόλης αυτής.