Πρέσβεις και ακαδημαϊκοί παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, την συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η Νέα Τουρκία, ΕΕ και Κύπρος», που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας «Jean Monnet» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Στη συζήτηση, στην οποία έκαναν τοποθετήσεις ο Ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE), η επίκουρη καθηγήτρια σπουδών ΕΕ στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην ‘Αγκυρα Μπασάκ Ζεϊνέπ Αλπάν, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαληνάκης και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Αρεταίος, έγινε αναφορά στις προοπτικές και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρόνο. Κοινή εκτίμηση των ομιλητών ήταν ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρίσκεται μάλλον σε οριακό σημείο.
Την συζήτηση άνοιξε ο πρύτανης και πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας «Jean Monnet» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλη Ατταλίδης, ο οποίος επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και την ΕΕ ειδικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ατταλίδης επεσήμανε πως ο χαρακτήρας της νέας Τουρκίας διαφοροποιείται από τη Δύση όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική, αλλά επίσης και σε σχέση με τους δυτικούς θεσμούς και αξίες.
Σε οπτικογραφημένη παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου, σημείωσε ότι η κριτική που ασκείται στην Τουρκία από τον χώρο της ΕΕ -και όχι μόνο- δεν συνδέεται πλέον μόνο με το Κυπριακό, αλλά έχουν ενταχθεί στην ατζέντα και άλλα ζητήματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Επικαλούμενος προσωπικές του εμπειρίες από συναντήσεις και συζητήσεις που είχε ως Αντιπρόεδρος στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όπως με το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και το Κουρδικό, για να προσθέσει πως αυτό τον κάνει να προβληματίζεται μήπως κάποια στιγμή η χώρα αυτή επιχειρήσει να ξανακοιτάξει προς την μεριά της Κύπρου και να σκεφτεί να λύσει ένα πρόβλημα που είναι πιο εύκολο. Ωστόσο εκτίμησε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει αρχικά να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει χωρίς να πληρώσει, κατά την έκφραση του, κάποιο κόστος.
Η επίκουρη καθηγήτρια σπουδών ΕΕ στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην ‘Αγκυρα, Μπασάκ Ζεϊνέπ Αλπάν, υποστήριξε πως η «νέα» Τουρκία τελικά δεν είναι τόσο νέα και πρόσθεσε ότι παρά τη μη επίτευξη προόδου στην ενταξιακή πορεία της η χώρα διεκδικεί μια ηγετική θέση στην περιοχή μέσω της χρήσης της ευρωπαϊκής της ρητορικής για την εκδημοκρατικοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια λειτουργική οικονομία ελεύθερης αγοράς.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πολλές φορές «κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την ‘Αγκυρα». Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η έλλειψη προόδου από μια υποψήφια χώρα για εννιά συνεχή χρόνια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη μέλη της Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που είναι μπλοκαρισμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως “υπάρχουν τρία κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν αύριο και δεν ανοίγουν για λόγους που αφορούν την Τουρκία”.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας «Jean Monnet» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαληνάκης, αναφέρθηκε σε κυριαρχία των πολιτικών ιδεών του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι το δόγμα του για πολιτική μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας με τους γείτονές της έχει αποτύχει. Η Τουρκία, είπε, μετρά αρκετές αποτυχίες στην εξωτερική της πολιτική παρά την εικόνα του ισχυρού διεθνώς παίκτη που επιχειρεί να κτίσει.
Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας “Πολίτης” στις Βρυξέλλες Ευάγγελος Αρεταίος είπε πως στους κόλπους της ΕΕ επικρατεί σήμερα μια ευρύτερη συναίνεση ότι θα πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον τα κεφάλαια 23 και 24 στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. «Το επιχείρημα (της Λευκωσίας) ότι για να ανοίξουν τα κεφάλαια θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει κάτι για την Κύπρο ίσως θα πρέπει να ξεπεραστεί. Ίσως θα πρέπει να δει κανείς την ευρύτερη δυναμική και όχι το μικροκοσμικό πάρε-δώσε», υποστήριξε.