To ινδικό μαυσωλείο Taj Mahal, που περιλαμβάνεται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έγινε χρυσό νόμισμα!

Το Νομισματοκοπείο του Παρισιού σε σύμπραξη με την Unesco θέτει προς πώληση ένα χρυσό νόμισμα αξίας 100.000 ευρώ, που είναι διακοσμημένο με διαμάντια και απεικονίζει το συγκεκριμένο μνημείο. Έχει εξασφαλίσει την έγκριση για την πώληση 29 τέτοιων νομισμάτων, τα οποία ζυγίζουν ένα κιλό έκαστο.

Το νόμισμα αυτό, το οποίο κατασκευάσθηκε σε συνεργασία με τον Οίκο Cartier, φέρει 68 διαμάντια, τα οποία στολίζουν το θόλο του Τατζ Μαχάλ.

Το ινδικό αυτό μνημείο, που βρίσκεται στην Άγκρα, 200 χιλιόμετρα νότια του Νέου Δελχί, είναι ένας ναός από λευκό μάρμαρο που χτίστηκε το 17ο αιώνα από τον σάχη Τζαχάν για να τιμήσει την αγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε το 1631 στη διάρκεια τοκετού.

Το Νομισματοκοπείο του Παρισιού σημειώνει ότι με το νόμισμα αυτό θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στο ναό αυτόν της αγάπης, στο ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Το μαυσωλείο, το οποίο επισκέπτονται ετησίως τρία εκατ. τουρίστες, κηρύχθηκε το 2007 ένα από τα επτά σύγχρονα «Θαύματα του Κόσμου», έπειτα από έναν αμφισβητούμενο ιδιωτικό διαγωνισμό, που οργανώθηκε κυρίως από την Unesco και στον οποίο ψήφισαν μέσω Ίντερνετ ή τηλεφωνικώς 100 εκατ. άνθρωποι.