Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης της Νιγηρίας να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Twitter, με εξαίρεση τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που έδωσε τα συγχαρητήριά του.

Ο Τραμπ, στον οποίο έχει απαγορευθεί διά βίου η χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

«Συγχαρητήρια στη χώρα της Νιγηρίας (sic), που μόλις απαγόρευσε το Twitter διότι απαγόρευσε τον Πρόεδρό της», ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Κι άλλες χώρες θα έπρεπε να απαγορεύσουν το Twitter και το Facebook επειδή δεν επιτρέπουν να εκφράζεσαι ανοιχτά και με ελευθερία», συνέχισε και πρόσθεσε «ίσως έπρεπε να το είχα κάνει κι εγώ όταν ήμουν πρόεδρος».

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αναστέλλει επ’ αόριστον την πρόσβαση στο Twitter εξαιτίας της «χρήσης της πλατφόρμας για υπονομευτικές δραστηριότητες».

Η απαγόρευση της πρόσβασης καταγράφηκε μερικά 24ωρα αφού διαχειριστές του ιστότοπου διέγραψαν ανάρτηση του προέδρου Μπουχάρι και έθεσαν τον λογαριασμό του σε αναστολή για 12 ώρες.

Η απόφαση να διαγραφεί το tweet ήταν «απογοητευτική», αλλά δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που απαγορεύτηκε η πρόσβαση, είπε ο ίδιος ο κ. Μπουχάρι, συμπληρώνοντας πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, αλλά χωρίς να διευκρινίσει πότε θα αρθεί.

Η διεύθυνση του Twitter ανέφερε πως η απαγόρευση της προκάλεσε «βαθιά ανησυχία» και ότι θα καταβάλει προσπάθεια να «αποκαταστήσει την πρόσβαση όλων όσοι βασίζονται» στην πλατφόρμα στη Νιγηρία «για να επικοινωνούν και να συνδέονται με τον κόσμο».

«Η πρόσβαση στο ελεύθερο και ανοικτό διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα στη σύγχρονη κοινωνία» πρόσθεσε.

Αρκετές οργανώσεις, ανάμεσά τους ο νιγηριανός δικηγορικός σύλλογος, ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη αν η κυβέρνηση του Μαχαμαντού Μπουχάρι δεν προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης της πρόσβασης στον ιστότοπο. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση της Νιγηρίας να άρει το μέτρο. ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς καταδίκασαν την απαγόρευση της πρόσβασης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.