Η νοτιοαφρικανή δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα καταδίκασε σήμερα τον πρώην πρωταθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων Όσκαρ Πιστόριους σε φυλάκιση πέντε ετών για τον εξ αμελείας φόνο της φιλενάδας του Ρίβα Στέενκαμπ με τέσσερις σφαίρες το Φεβρουάριο του 2013.

Η δικαστής καταδίκασε επίσης τον 27χρονο Πιστόριους σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή επειδή είχε κάνει χρήση ενός πυροβόλου όπλου μέσα σ’ ένα εστιατόριο.

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο λένε πως μπορεί να αποφυλακισθεί για καλή διαγωγή έπειτα από περίπου 18 μήνες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται.

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην πρωταθλητής οδηγήθηκε σε ένα κρατητήριο του δικαστικού μεγάρου, απ’ όπου πρόκειται να μεταφερθεί κατ’ ευθείαν στη φυλακή. Εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του καθώς η δικαστής ανακοίνωνε την ποινή.

Ο κατηγορούμενος «καταδικάζεται σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών», δήλωσε η δικαστής που τον Σεπτέμβριο τον είχε κρίνει ένοχο ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Η δικαστής έφθασε στο συμπέρασμα αυτό αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και την προσωπικότητα και την αναπηρία του κατηγορουμένου. «Μια ποινή που δεν θα προέβλεπε φυλάκιση θα έστελνε στην κοινωνία ένα κακό μήνυμα, αλλά και μια μακρά ποινή εγκλεισμού δεν θα ήταν η αρμόζουσα», δήλωσε.

Μολονότι η δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία της πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να διαπράξει φόνο, έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα των γεγονότων: ο Όσκαρ Πιστόριους «γνώριζε πως η τουαλέτα ήταν ένας περιορισμένος χώρος και πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα», δήλωσε.

Ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές στο ύψος ενός ανθρώπου μέσα από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας του και υποστηρίζει πως πίστευε ότι πυροβολούσε έναν διαρρήκτη που είχε μπει στο σπίτι του μέσα στη νύχτα.
Η δικαστής απέρριψε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για την ευάλωτη κατάσταση του κατηγορουμένου και ότι είναι αδύνατο να φυλακισθεί ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια.

Οι νοτιοαφρικανικές φυλακές, δήλωσε, είναι σε θέση να δεχθούν τον Όσκαρ Πιστόριους, «ο οποίος έχει ανάγκη ψυχολογικής φροντίδας».

Η δικαστής απέρριψε κατηγορηματικά τη μαρτυρία μιας ειδικού την οποία είχε επικαλεσθεί η υπεράσπιση και η οποία είχε περιγράψει ως άθλιες τις συνθήκες στις φυλακές.

Η μαρτυρία της, «αόριστη, ξεπερασμένη, με κακή ενημέρωση, κάνει γενικεύσεις και είναι εκ των προτέρων αρνητική για τις φυλακές της χώρας μας», τόνισε η δικαστής.

Η ίδια θεώρησε πάντως αξιόπιστη τη μαρτυρία του Ζοέλ Μοντίζε, ενός υψηλόβαθμού αξιωματούχου των σωφρονιστικών υπηρεσιών, ο οποίος περιέγραψε στο δικαστήριο τις ιδιαίτερες πτέρυγες στις οποίες φιλοξενούνται οι ανάπηροι.

Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους.
«Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: «Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή».