Συνολικά 14 υποψήφιοι εισήλθαν επίσημα στην κούρσα για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου στη Ρουμανία, με την ελπίδα να διοικήσουν τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ένας από τους υποψηφίους θα διαδεχθεί τον Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος τερματίζει τη δεύτερη προεδρική θητεία του.

Οι περισσότεροι από τους διεκδικητές της προεδρίας είχαν ανακοινώσει, ανεπίσημα, εδώ και μήνες τις προθέσεις τους και απλώς κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους, επίσημα, στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας- έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πρώτος κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, ο νυν πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει μεγάλες πιθανότητες νίκης, καθώς στηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό που συγκροτούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR) και το Συντηρητικό Κόμμα (PC). Ο Βίκτορ Πόντα είναι επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης από τον Μάιο του 2012 και πρόεδρος του PSD.

Ο 42χρονος Βίκτορ Πόντα κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του στις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων του, σε εκδήλωση στο στάδιο “Νάσιοναλ Αρένα” του Βουκουρεστίου, παρουσία 70.000 πολιτών, γεγονός που προκάλεσε αρνητικά σχόλια από τους αντιπάλους του.

Ο νυν πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου υποστήριξε ότι η έναρξη της εκστρατείας του Βίκτορ Πόντα για τις προεδρικές εκλογές ενώπιον πλήθους υποστηρικτών ήταν μία σελίδα από το βιβλίο στρατηγικής του προέδρου της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

“Διοργανώνοντας ένα τέτοιο γεγονός την ημέρα των γενεθλίων του δείχνει ότι ο άνθρωπος έχασε τον προσανατολισμό του. Αλίμονό μας, αν έχουμε έναν Πόντα Γιονγκ-Ουν για πρόεδρο” τόνισε ο κ. Μπασέσκου σε δηλώσεις του.

Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Βίκτορ Πόντα, είναι ο Κλάους Γιοχάνις, πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL). Ο γερμανικής καταγωγής δήμαρχος Σιμπίου, από το 2000 στηρίζεται στις προεδρικές εκλογές από τη Χριστιανική Φιλελεύθερη Συμμαχία (ACL), που αποτελούν το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL). “Είμαι λιγότερο άνθρωπος των λέξεων και περισσότερο των πράξεων” τονίζει.

Το προεδρικό αξίωμα διεκδικεί ως ανεξάρτητη υποψήφια η Μόνικα Ματσοβέι, 55 ετών, στέλεχος του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL), νυν ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κάλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, επίσης, είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, καθώς το νέο πολιτικό κόμμα που ίδρυσε με πρώην μέλη του PNL, δεν έχει ακόμη εγγραφεί. Ο 62χρονος Ταριτσεάνου είναι πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας.

Η πρώην υπουργός Τουρισμού της Ρουμανίας, Έλενα Ουντρέα δηλώνει ότι είναι πολιτική διάδοχος του Τραϊάν Μπασέσκου και τονίζει ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά του. Υποστηρίζεται από το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (PMP), βραχίονα του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, του οποίου είναι πρόεδρος και έχει επίσης τη στήριξη του ίδιου του κ. Μπασέσκου και του πρώην πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ.

Υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα είναι, επίσης, ο αρχηγός της Ουγγρικής Δημοκρατικής Ένωσης Ρουμανίας (UDMR) Κέλεμεν Χούνορ, ο Νταν Ντιακονέσκου, πρώην ιδιοκτήτης ΜΜΕ και ιδρυτής του “Λαϊκού Κόμματος – Νταν Ντιακονέσκου”, ο Κονσταντίν Ροτάρου από το Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας, ο Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ από το Κόμμα Μεγαλύτερη Ρουμανία, ο Γουίλιαμ Μπράντζα από το Ρουμανικό Οικολογικό Κόμμα, ο Μίρελ Μιρτσέα Αμαριτέι από το κόμμα “Prodemo”, ο Ζιλάγκι Ζολτ από το Ουγγρικό Λαϊκό Κόμμα Τρανσυλβανίας και ο ανεξάρτητος Γκεόργκε Φούναρ, πρώην δήμαρχος της Κλουζ-Ναπόκα.

Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του Τέοντορ Μελεσκάνου, αρχηγού της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIE), ότι παραιτείται από τη θέση του και θα διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας. Στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και από οργανώσεις απόστρατων στρατιωτικών.

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 2 και στις 16 Νοεμβρίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας ενέκρινε και τις 14 υποψηφιότητες, δήλωσε χθες το βράδυ η εκπρόσωπός της Μάριαν Μουχούλετ στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων AGERPRES.

Έως τις 26 Σεπτεμβρίου υποψήφιοι, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις πολιτών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, πολιτικές συμμαχίες και ψηφοφόροι μπορούν προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν έχουν ενστάσεις όσον αφορά την απόρριψη ή έγκριση υποψηφιότητας. Οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο έως τις 27 Σεπτεμβρίου να ανακαλέσουν την υποψηφιότητά τους.