Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν 3.300 στρατιώτες στη δυτική Αφρική μια «σημαντική στιγμή» στη μάχη κατά της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα στην ιστορία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως αυτό θα ωθήσει και άλλα κράτη να δράσουν.

Σε μήνυμά της προς τον λιβεριανό λαό η Τζόνσον-Σίρλιφ είπε σήμερα ότι η κυβέρνησή της «αντιστέκεται» στον θανατηφόρο ιό Έμπολα.

Μέχρι στιγμής από την επιδημία έχουν πεθάνει περίπου 1.300 άνθρωποι στη Λιβερία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Αφρικής.

«Οι αμερικανοί εταίροι μας κατανοούν ότι η Λιβερία δεν μπορεί να νικήσει μόνη της τον Έμπολα. Η επιδημία αυτή δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της Λιβερίας ή της δυτικής Αφρική. Ολόκληρη η κοινωνία των εθνών έχει συμφέρον να τερματιστεί αυτή η κρίση», υπογράμμισε η πρόεδρος.

«Ελπίζουμε αυτή η απόφαση των ΗΠΑ να ωθήσει την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να δράσει», πρόσθεσε η ίδια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η επιδημία είναι μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ανακοίνωσε την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού, κυρίως με την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών.

Επίσης οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό κέντρο διοίκησης και ελέγχου της επιδημίας στη Μονρόβια, να κατασκευάσουν 17 κέντρα θεραπείας με 100 κλίνες το κάθε ένα και να εκπαιδεύσουν χιλιάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού.

«Ο λαός της Λιβερίας έχει υποφέρει πολύ μετά την εδραίωση της ασθένειας. Όμως είμαστε ένας ισχυρός και ανθεκτικός λαός», σημείωσε η Σίρλιφ. «Για τους Λιβεριανούς το μήνυμά μου είναι απλό: αντιστεκόμαστε».

Η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα από το 1976, οπότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο σχεδόν 2.500 ανθρώπων στη δυτική Αφρική, περίπου οι μισοί από όσους έχουν προσβληθεί.