Η κρίση στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, την οποία αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ως τη «σημαντικότερη σύνοδο» των τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πριν την Ουαλία επισκέπτεται την Εσθονία, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει από την Ατλαντική Συμμαχία, όπως σημειώνεται, ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αναμένεται να απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό τα νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αρκετές πηγές εντάσεων, αστάθειας και ανασφάλειας και το ΝΑΤΟ καλείται να ετοιμάσει σχέδια «αντιμετώπισης των απειλών».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα μεταβαίνει στην Εσθονία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, σε μια κίνηση υποστήριξης των συμμαχικών χωρών στην περιοχή της Βαλτικής, εν μέσω της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα-ανάλυση στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «U.S. News & World Report», στο οποίο τονίζεται ότι πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της χώρας, καθώς και τους προέδρους της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Όπως τονίζεται, «το ταξίδι στην Εσθονία είναι συμβολικό υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικά μια ισχυρή σχέση με τις χώρες της Βαλτικής και υποστήριξαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 2004».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τσαρλς Κάπτσαν δήλωσε ότι «δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει στην Εσθονία, στο δρόμο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα στείλουμε μήνυμα στους Ρώσους ότι η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα θα τονίσει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα κάθε μέλους».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ομιλίας του αμερικανού ηγέτη, είπε ότι θα στείλει το μήνυμα «Ρωσία, μην σκεφτείς καν να εμπλακείς στην Εσθονία ή σε οποιαδήποτε περιοχή της Βαλτικής με τον τρόπο που το έκανες στην Ουκρανία».

Αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για «Σχέδιο ‘Αμεσης Ετοιμότητας», που θα παρουσιαστεί για έγκριση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με στόχο να προστατευτούν «συμμαχικές χώρες» από μια «ενδεχόμενη ρωσική επίθεση». Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times», ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένας μεγάλος, παγκόσμιος συνασπισμός» για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και να υπάρξει «κοινή αντίδραση». Ο κ. Κέρι σημείωσε ότι θα επιδιώξει μαζί με τον υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός κατά τις συζητήσεις που θα έχουν με τους εταίρους τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.