Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στο Ταλίν για να σηματοδοτήσει την δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό των χωρών της Βαλτικής τη στιγμή που το ΝΑΤΟ καταγγέλλει τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αυτής της μικρής χώρας η οποία βρέχεται από τη θάλασσα της Βαλτικής και εντάχθηκε στη συμμαχία το 2004.

Αυτή η πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα σε χώρα της Βαλτικής αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2009 πραγματοποιείται μέσα σ’ ένα πλαίσιο ακραίας έντασης ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Μόσχα και ενώ ορισμένοι παρατηρητές εκφράζουν φόβους για μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει στην «απειλή» που συνιστά, σύμφωνα με την ίδια, η ανακοινωθείσα ενίσχυση της παρουσίας της συμμαχίας κοντά στα σύνορά της.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.600 ανθρώπους μέσα σε σχεδόν πέντε μήνες και έχει υποχρεώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας παρέχοντάς τους όπλα και μαχητές.

Πρόκειται για τον μοναδικό σταθμό του αμερικανού προέδρου πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, στο Νιούπορτ της Ουαλίας με τη συμμετοχή των 28 χωρών μελών της συμμαχίας.

Εκτός από τον εσθονό πρόεδρο Τούμας Χέντρικ Ίλβες, με τον οποίο θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από το μεσημέρι, ο Ομπάμα θα συναντηθεί στο Ταλίν με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και τον πρόεδρο της Λετονίας Άντρις Μπέρζινς.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να προειδοποιήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην υποκύψει στον πειρασμό να στραφεί εναντίον χώρας της συμμαχίας, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε εξ αυτών δεχθεί επίθεση.
Το μήνυμα είναι σαφές: “Ούτε να σκέπτεσθε να αγγίξετε την Εσθονία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής όπως κάνατε με την Ουκρανία”, συνόψισε πριν από την αναχώρηση ο Τσαρλς Κάπτσαν, ένας από τους συμβούλους του αμερικανού προέδρου.

Για τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Τάαβι Ρούιβας τα δεδομένα έχουν αλλάξει θεμελιωδώς στην Ευρώπη και η απάντηση της Δύσης πρέπει να είναι διαρκείας: «Δεν πρόκειται για μια κακοκαιρία, πρόκειται για μια κλιματική αλλαγή και η αντίδρασή μας πρέπει να έχει διάρκεια», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Μολονότι υπενθυμίζει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις έναντι της Ουκρανίας, η οποία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ομπάμα εκφράζει επίσης τη βούλησή του να βοηθήσει τους Ουκρανούς, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρα πως η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία στη χώρα αυτή.