Απέκλεισε τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ή μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, τονίζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του πως «η στρατιωτική λογική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά στον κόσμο» και πως «μαζί της κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει».

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, κατά την άποψή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπερβεί ακόμη μία «κόκκινη γραμμή», καθώς «Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».

«Ο Πούτιν πιστεύει πως μπορεί να αρνηθεί το διάλογο και αυτό είναι απειλητικό», σημείωσε ο κ. Φάιμαν, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί μια επίθεση στην ελευθερία και την προσπάθεια μετάθεσης των συνόρων με τη βία».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο καγκελάριος ανέφερε πως η αυστριακή κυβέρνηση αναμένει αρνητικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην αυστριακή οικονομία, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως πως θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, τα οποία πρόκειται να εξεταστούν στη «συνάντηση κορυφής» των αυστριακών κοινωνικών εταίρων τη 10η Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο νέος αντικαγκελάριος και νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μίτερλενερ, στην πρώτη του από κοινού εμφάνιση με τον καγκελάριο Φάιμαν, από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, τόνισε την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές για την αυστριακή οικονομία, όπως για παράδειγμα στον τομέα των εξαγωγών, ενώ πρότεινε την πραγματοποίηση μιας «στρογγυλής τραπέζης» για το θέμα των προμηθειών φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν το 2013 σε 3,477 δισεκατομμύρια ευρώ, οι εισαγωγές από τη Ρωσία σε 3,183 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Αυστρία ήταν πέρσι 513.600 και εκείνος των διανυκτερεύσεων 1.954.599.

Επίσης, σε 7,94 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το ύψος των άμεσων αυστριακών επενδύσεων στη Ρωσία και σε 5,32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ο όγκος των αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ήδη πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ είχε προειδοποιήσει πως οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν φέτος κατά 20% σε σχέση με το 2013, ενώ αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν για τον τουρισμό από τη Ρωσία.

Οι αυστριακές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία ανέρχονται σε 1.200 και από αυτές οι 550 έχουν εκεί παραρτήματα ή θυγατρικές, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι 160 φέρεται να πλήττονται άμεσα από τις κυρώσεις, με την απαγόρευση εξαγωγών να αφορά τομείς για τους οποίους οι περυσινές αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 125 εκατομμύρια ευρώ και φέτος προφανώς θα είναι μηδενικές.

Επιπλέον η Βιέννη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έδρα ρωσικών επιχειρήσεων για τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τράπεζα Sberbank Europe -που αγόρασε την αυστριακή Volksbank International- να συντονίζει από τη Βιέννη ένα δίκτυο 277 παραρτημάτων της σε δέκα χώρες.

Από την αυστριακή θυγατρική τράπεζα της ρωσικής VTB γίνονται οι συναλλαγές της μητρικής τράπεζας σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ οι μεγάλοι ρωσικοί ενεργειακοί όμιλοι Gazprom και Lukoil έχουν εγκατασταθεί με παραρτήματά τους στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Από την άλλη πλευρά, αυστριακές τράπεζες εκπροσωπούνται δυναμικά στη Ρωσία, με την Bank Austria να είναι η όγδοη σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα και να έχει εκεί εκκρεμή δάνεια ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και την Raiffeisen Bank International να είναι η δέκατη μεγαλύτερη, με εκκρεμή δάνεια ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τις δύο αυτές αυστριακές τράπεζες η Ρωσία φέρεται να ήταν ο πλέον κερδοφόρος χώρος της δραστηριοποίησής τους στο εξωτερικό, κάτι που τώρα προφανώς αλλάζει.