Ο πρόεδρος, η πρωθυπουργός και η πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας έλαβαν σήμερα Δευτέρα (22/3) το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη φαρμακοβιομηχανία μετά την αναστολή χρήσης του για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Λιγότεροι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναφορά από αρκετές χώρες παρενεργειών, όπως θρόμβοι αίματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouCov που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ηγεσία της χώρας θέλει να δείξει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο αφού ανέστειλε τη χρήση του την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, πριν από μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την ασφάλειά του.

«Οι αμφιβολίες επιβράδυναν τον εμβολιασμό», είπε η Σιμονίτε στους δημοσιογράφους μετά τον εμβολιασμό της. «Λυπάμαι πραγματικά που συνέβη αυτό, αλλά από αυτό το εμβόλιο για κάποιο λόγο λείπει η εμπιστοσύνη».

Η κυβέρνησή της αντέστρεψε προηγούμενη απόφαση να περιμένουν οι ηγέτες της χώρας τη σειρά τους ώστε να εμβολιαστούν μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Η Λιθουανία εμβολιάζει αυτή την περίοδο μόνο τους άνω των 65 ετών.

Η χώρα είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο της για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο, είπε η Σιμονίτε, επικαλούμενη τις διαταραχές στον εφοδιασμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα 141 μέλη του κοινοβουλίου της Λιθουανίας θα εμβολιαστούν επίσης αυτή την εβδομάδα, αφού η προσπάθειά του να εργαστεί διαδικτυακά μετά το τέλος των διακοπών του στις 10 Μαρτίου αποδείχθηκε μη παραγωγική.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Ισλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα περιμένουν πριν από μια ενδεχόμενη επανάληψη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ωστόσο θεωρείται «ασφαλές και αποτελεσματικό» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Οι σκανδιναβικές χώρες αποφάσισαν να ερευνήσουν καλύτερα το θέμα

«Όλες οι βόρειες [σκανδιναβικές] χώρες, περιλαμβανομένης της Ισλανδίας, αποφάσισαν να ερευνήσουν καλύτερα το θέμα και να συνεργαστούν από κοινού προτού προχωρήσουν στον εμβολιασμό με το AstraZeneca, που διακόπηκε στις 11 Μαρτίου στο νησί», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η Άλμα Μέλερ, γενική διευθύντρια του τομέα Υγείας.

«Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε αν ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα, για παράδειγμα, με την ηλικία και το φύλο, και αυτό θα είναι τότε η βάση των αποφάσεων για τη συνέχιση της χρήσης» του εμβολίου της AstraZeneca, συνέχισε.

Η απόφαση της Ισλανδίας ελήφθη εν αναμονή των αποτελεσμάτων μιας αξιολόγησης των σκανδιναβικών χωρών όσον αγορά τα δευτερεύοντα αποτελέσματα των εμβολίων – όχι μόνο της σουηδοβρετανικής AstraZeneca- κατά της COVID-19, εξήγησε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ο EMA, έκρινε ωστόσο την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, πως πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, που είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και δεν συνδέεται σύμφωνα με την υπηρεσία με αυξημένο κίνδυνο αιματικών θρόμβων, ωθώντας πολλές χώρες να ανακοινώσουν την επανάληψη των εμβολιασμών.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία με έδρα το Άμστερνταμ ανέφερε ωστόσο πως δεν μπορεί να «αποκλείσει οριστικά» μια σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca και σπάνιων προβλημάτων θρομβώσεων.

Παρά το πράσινο φως του EMA, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία επέλεξαν να εξαρτήσουν την επανάληψη των εμβολιασμών από πιο εντατικές αξιολογήσεις για σπάνια αλλά σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί.

Η Φινλανδία, που δεν είχε μέχρι τότε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, αποφάσισε επίσης την Παρασκευή να διακόψει τη χρήση του για «προληπτικούς λόγους» έπειτα από δύο ύποπτες περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων.

Η Ισλανδία, όπου σχεδόν 38.000 άνθρωποι έλαβαν τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19, κατέγραψε τέσσερα περιστατικά με αιματικούς θρόμβους μετά τον εμβολιασμό: δύο σημειώθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ένα μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και ένα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με τις αρχές.