Εκτάκτως θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Υόρκη στις 21:30 τοπική ώρα, (04:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας ώστε να εξεταστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λωρίδα της Γάζας όπου στις δυο περίπου εβδομάδες μαχών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 άνθρωποι.

Η Ιορδανία ζήτησε τη έκτακτη συνεδρίαση αφότου περισσότεροι από 60 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη γειτονιά Σατζάγια της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πιο αιματηρή ημέρα από τη έναρξη των συγκρούσεων.

Αλλά και το Ισραήλ μετρά νεκρούς καθώς 13 στρατιώτες της ταξιαρχίας των ειδικών δυνάμεων Γκολάνι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ανεβάζοντας τον έως τώρα αριθμό των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών σε 18, ενώ τουλάχιστον άλλοι 55 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Κάιρο τη Δευτέρα για να συζητήσει με αιγύπτιους αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες – και οι διεθνείς εταίροι μας-είναι βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, και την απώλεια και άλλων αθώων ζωών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Κάτι που να αποκαθιστά την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη το Νοέμβριο του 2012» συμπλήρωσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι ο Τζον Κέρι «εργάζεται ώστε να υποστηριχτεί η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος (κατάπαυση του πυρός) και θα ταξιδέψει στην περιοχή, ως μέρος των προσπαθειών αυτών».

Από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους μαχητές της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 400 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, γυναίκες και παιδιά