Η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας τριών ωρών, την οποία, όπως διευκρίνισε, πρότεινε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Η ΔΕΕΣ επικοινώνησε με το κίνημα Χαμάς και πρότεινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία τριών ωρών […] προκειμένου να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Η Χαμάς την αποδέχθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος του κινήματος.

«Η Χαμάς συμφώνησε αλλά η κατοχική δύναμη αρνήθηκε», πρόσθεσε, ενώ η ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία μετέδωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση.

Εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. «Αναπτύσσουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέσα για να απομακρυνθούν οι νεκροί και οι τραυματίες», είπε.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν σήμερα από τους εντατικούς βομβαρδισμούς ενός προαστίου της Γάζας, ανεβάζοντας σε 388 τον αριθμό των παλαιστινίων νεκρών κατά τη 13η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φθάσουν στη Σαράγια λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών. Πολλά πτώματα κείτονται στους δρόμους του προαστίου αυτού το οποίο πολλές χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν.