Έξι ειδικοί για την καταπολέμηση του AIDS επέβαιναν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία και όχι εκατό όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα από τον Τύπο, δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS) Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί.

Οι επιστήμονες μετέβαιναν στο διεθνές συνέδριο της Μελβούρνης που διοργανώνεται από την IAS. «Ο αριθμός που έχει επιβεβαιωθεί μετά τις επαφές μας με τις αρχές της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Ολλανδίας ανέρχεται σε έξι άτομα. Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί αλλά όχι να φθάσει τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα».

Ωστόσο η παγκόσμια κοινότητα της μάχης κατά του AIDS παραμένει συγκλονισμένη από την απώλεια των σπουδαίων επιστημόνων και ερευνητών. Η απώλεια τόσο εξαίρετων συνεργατών επισκιάζει το μεγάλο διεθνές συνέδριο που αρχίζει τις εργασίες του αύριο, στην Αυστραλία.

«Έχουμε συγκλονιστεί», δήλωσε η νομπελίστρια Ιατρικής Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί.

H θλίψη και η αμηχανία είναι ορατές στους διαδρόμους του συνεδριακού κέντρου της Μελβούρνης, παραμονή της έναρξης του 20ου διεθνούς συνεδρίου για το AIDS, το μεγαλύτερο για την επιδημία που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Ανάμεσα στα θύματα, ο ολλανδός ερευνητής Γεπ Λάνγκε, μια από τις παγκόσμιες μορφές της μάχης κατά του ιού HIV. Ο Λάνγκε διετέλεσε πρόεδρος της IAS από το 2002 έως το 2004.

Ο Μισέλ Σιντιμπέ, διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος που συντονίζει τη δράση των υπηρεσιών του ΟΗΕ κατά της πανδημίας του AIDS, είχε γράψει στο Twitter ότι «πολλοί» σύνεδροι μετέβαιναν στο αεροσκάφος, μεταξύ τους ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πολλοί επιβάτες της πτήσης που αναχώρησε την Πέμπτη από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ και συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, θα έπαιρναν ανταπόκριση για την Αυστραλία στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσοι μετέβαιναν στο διεθνές συνέδριο αλλά ο αυστραλιανός Τύπος κάνει λόγο για 108 ερευνητές, γιατρούς, ακτιβιστές.

Σχεδόν 12.000 σύνεδροι θα μετάσχουν στη παγκόσμια συνάντηση, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.«Είναι σκληρή και μόνο η σκέψη ότι οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τη ζωή τους στον ουρανό», δήλωσε ο Κλίντον στο CNN. «Έγιναν κατά κάποιο τρόπο μάρτυρες του ζητήματος για το οποίο θα μιλούσαν στην Αυστραλία».

Για τον Μισέλ Σιντιμπέ, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίοδο πένθους για να προωθήσουμε το πρόγραμμά μας, ένα πρόγραμμα για τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρωπίνων ζώων».

Περί τα 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με τον ιό του AIDS. Οι θάνατοι από τη νόσο μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% σε μια δεκαετία, όπως και ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV, αφήνοντας ελπίδες ότι η επιδημία μπορεί να νικηθεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με το UNAIDS.