Να συνομιλήσει με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρία ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Ουκρανίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση στην κρίση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

«Ακόμη κι αν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξελίσσεται υπέρ των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, δεν θα υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση, πολύ περισσότερο τώρα που η πλειονότητα των αυτονομιστών έχουν οχυρωθεί στο Ντονέτσκ», ανέφερε ο Σταϊνμάγερ σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση της ομάδας επαφής στο Κίεβο, στην οποία πήραν μέρος η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς όμως τη συμμετοχή των αυτονομιστών. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις συζητήσεις «ιδιαίτερα δύσκολες».

«Θα συμβούλευα όλες οι πλευρές να παραμείνουν στον δρόμο της ανακοίνωσης του Βερολίνου της προηγούμενης Τετάρτης, δηλαδή (…) να συνεχίσουν τις συζητήσεις και με εκπροσώπους των αυτονομιστών και κυρίως να εργαστούν προς τον κύριο στόχο: την κήρυξη εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ.

«Παραμένει σημαντικό να επιτευχθεί μια διμερής εκεχειρία χωρίς όρους», υπογράμμισε και μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η Κριστιάνε Βιρτς.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της που δεν έχει υπάρξει ακόμη μια συνάντηση της ομάδας επαφής με εκπροσώπους των αυτονομιστών», πρόσθεσε η Βιρτς, ζητώντας αυτή να διοργανωθεί το συντομότερο δυνατό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, επανέλαβαν την αναγκαιότητα να συμφωνηθεί σύντομα η διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Όμως η ανακατάληψη το Σάββατο του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ, δύο προπυργίων των ανταρτών από τον ουκρανικό στρατό, η πρώτη του σημαντική νίκη, ώθησε το Κίεβο να επιλέξει μια στρατιωτική λύση εις βάρος μιας διπλωματικής την οποία επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και η Ρωσία.

Εξάλλου σήμερα ο ουκρανικός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στο Ντονέτσκ, το οποίο οι αντάρτες ετοιμάζονται να υπερασπιστούν.