Ο ευρωπαϊκός Τύπος τελεί σήμερα υπό το σοκ του «πολιτικού σεισμού» που αποτελούν οι επιδόσεις των ευρωφοβικών κομμάτων στις ευρωεκλογές και ιδιαίτερα η επίδοση του Εθνικού Μετώπου (FN), το οποίο πλέον είναι το πρώτο κόμμα της Γαλλίας.

«Σεισμός στη Γαλλία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της La Repubblica, «Σοκ στη Γαλλία», γράφει η Corriere della Sera.

«Η νίκη του Εθνικού Μετώπου αποτελεί ένα σοκ που θα συγκλονίσει τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη», γράφει η Liberation. «Το ωστικό κύμα που δημιουργεί το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ξεπερνά σαφώς τα εθνικά σύνορα. Πρόκειται για μία πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή ιδέα», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Το FN επιβάλλεται ως πρώτο κόμμα της Γαλλίας», γράφει η Le Figaro. «Για τη Μαρίν Λε Πεν αποτελεί μία προσωπική νίκη, διότι πέτυχε, ενσαρκώνοντας ένα νέο στυλ, να καταρρίψει το πρώτο εμπόδιο για την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, την δαιμονοποίησή του», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η άκρα δεξιά προελαύνει στη Γαλλία», γράφει η ισπανική El Mundo.

«Η κ. Λε Πεν ηγείται της προέλασης της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της βρετανικής Daily Mail, ενώ οι Financial Times αναφέρονται στο Εθνικό Μέτωπο επικεφαλής ενός λαϊκιστικού σεισμού».

Οι βρετανικοί Times αναφέρονται στον θρίαμβο του βρετανικού ευρωφοβικού και λαϊκιστικού Ukip, του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει διατηρήσει αποστάσεις από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο.

«Το Ukip πανηγυρίζει, ενώ η Ευρώπη στρέφεται προς τα δεξιά», είναι ο τίτλος της εφημερίδας που κάνει λόγο για «ταπείνωση» του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Για «ισχυρή τιμωρία» των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων κάνει λόγο στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η ισπανική El Pais, ενώ η El Mundo επισημαίνει την πανωλεθρία των δύο μεγάλων ισπανικών πολιτικών κομμάτων, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier σημειώνει ωστόσο ότι η δεξιά στροφή στην Ευρώπη ήταν λιγότερο θεαματική από όσο αναμενόταν. Η εφημερίδα τονίζει τις αρνητικές επιδόσεις του κόμματος SNS της γειτονικής Σλοβακίας, που δεν εξασφαλίζει έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Το SNS ήταν ένα από τα κόμματα στα οποία υπολόγιζε η ευρωπαϊκή άκρα δεξιά για να συγκροτήσει ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.