Για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στην Ουκρανία και να βρεθεί μια ειρηνική λύση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να ξεκινήσουν διάλογο. Παράλληλα, καταδίκασε τα επεισόδια βίας.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την έκρηξη της βίας στην Ουκρανία, που έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα θύματα και καταστροφές. Ζητάμε από όλες τις πλευρές να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη Ρούπερτ Κόλβιλ.

Η Ύπατη Αρμοστής Νάβι Πιλάι ζήτησε σε μια ανακοίνωση από την ουκρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του στρατού, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού.

«Οι ένοπλες και καλά οργανωμένες ομάδες πρέπει να τερματίσουν τις παράνομες ενέργειές τους, να καταθέσουν τα όπλα τους, να απελευθερώσουν τους κρατουμένους και να εκκενώσουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει» πρότεινε επίσης η Πιλάι.

«Απομένουν ακόμα 20 ημέρες προκειμένου να επαναφέρουμε την ηρεμία και να καταστήσουμε δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών, όμως είναι πολύ σύντομα, είναι λοιπόν ανησυχητικό» υπογράμμισε ο Κόλβιλ αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για την 25η Μαΐου. Τις εκλογές αυτές έχει απορρίψει η Μόσχα.

«Είναι απαραίτητο οι αρχές να διεξάγουν σύντομα διαφανείς και πλήρεις έρευνες για τα γεγονότα στην Οδησσό και το Ντονέτσκ που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων τις τελευταίες αυτές ημέρες» σημείωσε ο Ρόμπερτ Κόλβιλ.

Η Πιλάι απευθύνει επίσης έκκληση προκειμένου οι ουκρανικές αρχές να επιτρέπουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να εγγυώνται την ασφάλειά τους.

«Οι διοικούντες σε κάθε επίπεδο πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στη ρητορική του μίσους και της αντιπαράθεσης, προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο» δήλωσε ο Κόλβιλ.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταδικάζει από την άλλη όλες τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων και απαιτεί απ’ όλες τις πλευρές να τους επιτρέψουν να εργάζονται με ασφάλεια. «Αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για να αποφύγουμε την ολοένα και αυξανόμενη παραπληροφόρηση (. . .) που τροφοδοτεί τον επικίνδυνο και τεχνητό διχασμό μεταξύ των κοινοτήτων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει στείλει μια ομάδα 34 παρατηρητών σε 5 διαφορετικές περιοχές στην Ουκρανία. Η ομάδα αυτή θα δημοσιεύσει μια έκθεση στις 15 Μαΐου.