Είναι ένα από τα πράγματα που έχουν αποκτήσει καθεστώς ιερού μυστηρίου, καθώς πιστεύεται από κάποιους πως συνδέονται με τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Το μυστήριο ωστόσο έγινε μόλις ακόμα πιο βαθύ, καθώς μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε πως τα καρφιά ξαναβρέθηκαν και περιέχουν τμήματα από αρχαίο οστό, αλλά και ξύλο.

Τα καρφιά είχαν ανακαλυφθεί σε σπήλαιο του 1ου αιώνα μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ που πιστεύεται πως είναι ο τάφος του Καϊάφα, του αρχιερέα που καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο.

Τα καρφιά είχε φέρει στο φως αρχαιολογική ανασκαφή το 1990, αλλά μετά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Χρόνια αργότερα, ένας ισραηλινός κινηματογραφιστής θα ισχυριζόταν ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή του.

Το 2011 μάλιστα ο Simcha Jacobovici δήλωσε στο ντοκιμαντέρ «Nails Of The Cross» πως είναι τα σιδερένια καρφιά που σταύρωσαν τον Χριστό. Έχουν μήκος 8 εκατοστά και χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια.

Το ένα εντοπίστηκε στο εσωτερικό φερέτρου από ασβεστόλιθο, μαζί με άλλα έντεκα στο λεγόμενο και Σπήλαιο του Καϊάφα, και το δεύτερο στο έδαφος της ίδιας σπηλιάς.

Σύμφωνα με τον Jacobovici, το μήκος των καρφιών αλλά και το γεγονός ότι είναι στραβωμένα στο ένα άκρο υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σε σταύρωση για τη στερέωση χεριών.

Μερίδα ιστορικών αρνούνταν ωστόσο ότι τα καρφιά που βρήκε ο κινηματογραφιστής ήταν αυτά από τον Τάφο του Καϊάφα. Και τώρα μια νέα μελέτη καταλήγει πως όχι μόνο είναι τα ίδια, αλλά και πως πράγματι είχαν χρησιμοποιηθεί για να σταυρώσουν κάποιον.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Aryeh Shimron, και η ομάδα του ανέλυσαν τα υλικά και τα χημικά από 25 ταφικά μνημεία της περιοχής και βρήκαν πως τα καρφιά φέρουν στοιχεία που υπάρχουν μόνο στον Τάφο του Καϊάφα.

«Ανακαλύψαμε επίσης τμήματα από ξύλο ενσωματωμένα μέσα στη σκουριά από την οξείδωση των καρφιών … Αναγνωρίσαμε και φωτογραφίσαμε επίσης και έναν αριθμό από μικροσκοπικά θραύσματα οστού».

«Πιστεύω ότι οι επιστημονικές ενδείξεις πως τα καρφιά έχουν χρησιμοποιηθεί για να σταυρώσουν κάποιον είναι πολύ δυνατές». Ποιον, παραμένει άγνωστο ακόμα…