Την ώρα που ζούσε τις τελευταίες της στιγμές σε νοσοκομείο του Κεμπέκ, μια γυναίκα της φυλής Atikamekw πάτησε το κουμπί στο κινητό της και άρχισε να εκπέμπει στο Facebook Live εικόνα και ήχο.

Και όλοι είδαν και άκουσαν τις προσβολές που υπέστη από το προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο θάνατος της Joyce Echaquan τη Δευτέρα προκάλεσε κατακραυγή στον Καναδά και τα μέλη της φυλής της, που ζούνε 250 χιλιόμετρα βόρεια του Μόντρεαλ, ζητούν δικαίωση. Και οι κραυγές τους συνάντησαν άμεση και αποφασιστική απάντηση από την τοπική κυβέρνηση.

O θάνατος της μητέρας 7 παιδιών αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας από την κυβέρνηση του Κεμπέκ, έχοντας απολυθεί εντωμεταξύ μια από τις νοσοκόμες που είχαν εμπλοκή στο τραγικό γεγονός.

Ο σύζυγος της Echaquan, Carol Dubé, μίλησε σε ραδιόφωνο του Καναδά (Radio-Canada) δηλώνοντας πως η γυναίκα του μπήκε στο νοσοκομείο με στομαχόπονο και «δύο μέρες αργότερα ήταν νεκρή».

Στο βίντεο, που εξασφάλισε το CBC News, ακούμε την 37χρονη να ζητά επανειλημμένως βοήθεια, για να πάρει την απάντηση «είσαι εντελώς ηλίθια». Μια άλλη φωνή την επιπλήττει για τις κακές επιλογές που έχει κάνει στη ζωή της και τη ρωτά τι θα έλεγαν τα παιδιά της αν την έβλεπαν σε αυτή την κατάσταση.

Ο Dubé δήλωσε αυτό που είδαν όλοι, πως το προσωπικό δεν έδειξε κανέναν σεβασμό στην ασθενή, προβαίνοντας σε μειωτικά και ρατσιστικά σχόλια πάνω από το νεκροκρέβατο.