Τριάντα χρόνια μετά την επανένωση, η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών θεωρεί ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας δημοσκόπησης την οποία διεξήγαγε το ερευνητικό ινστιτούτο INSA-Consulere για λογαριασμό του (ανατολικογερμανικού) περιοδικού Super Illu.

Σύμφωνα με αυτήν την δημοσκόπηση, το 69% όλων των Ανατολικογερμανών δηλώνει ότι τα ανατολικά ομοσπονδιακά κρατίδια εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τα δυτικά. Αντιθέτως, στα δυτικογερμανικά κρατίδια, μόνο το 34% όλων των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα ανατολικογερμανικά είναι σε μειονεκτική θέση.

Το 56% όλων των Ανατολικογερμανών όμως είναι και της γνώμης ότι χωρίς την επανένωση, η οικονομική και κοινωνική νέα αρχή το 1989/90 θα ήταν πολύ πιο δύσκολη στην Ανατολική Γερμανία.

Η ίδια η γερμανική επανένωση κρίνεται εν τούτοις πολύ θετικά από τους Ανατολικογερμανούς συνολικά, με το 54% να θεωρεί ότι ήταν κέρδος για τη ζωή τους. Στη Δύση πάντως μόνο το 38% των πολιτών θεωρεί ότι η επανένωση ήταν κέρδος για τη ζωή τους.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) αναφερόμενη στην 30ή επέτειο της επανένωσης των Γερμανιών υπογράμμισε πως η γερμανική ενοποίηση είναι μια «εξελισσόμενη διαδικασία» και έκανε έκκληση για «ομοσπονδιακή αλληλεγγύη», προκειμένου να υπερνικηθούν γενικώς οι διαφορές στην κοινωνία.

Η Μέρκελ ευχαρίστησε κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης, η οποία διεξάγεται για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), τους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσους συμμετείχαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις της (τότε) Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, «διότι με την συμμετοχή τους και το θάρρος τους κατέστησαν δυνατή την επανένωση».

Η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε πως «αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία για μεγάλη χαρά και έκφραση ευγνωμοσύνης. Είναι επίσης μια ευκαιρία έκφρασης ευγνωμοσύνης για το ιστορικά άνευ προηγουμένου επίτευγμα ενός ολόκληρου λαού αυτά τα 30 χρόνια ώστε να επιτευχθεί η επανένωση εντός μας αλλά και εξωτερικά. Έχουμε επιτύχει πολλά αυτά τα 30 χρόνια. Καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών κρατιδίων, ωστόσο παραμένουν (ορισμένες) διαρθρωτικές διαφορές».

Γι αυτό «απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, διότι η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι μια συνεχής διαδικασία. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και μεταξύ της πόλης και της περιφέρειας και μεταξύ δομικά ισχυρών και δομικά αδύναμων περιοχών σε όλη τη Γερμανία. Αυτή την εξέλιξη μπορούμε να την υπερνικήσουμε μόνο με ομοσπονδιακή αλληλεγγύη. Οι προκλήσεις είναι πολυποίκιλες», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ανέφερε δε ως παραδείγματα τη γήρανση της κοινωνίας, την έλλειψη χώρου διαβίωσης και τις διαρθρωτικές αλλαγές στις περιοχές εξόρυξης άνθρακα. «Όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις για ολόκληρη τη Γερμανία, οι οποίες θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, ενέργεια και οικονομικούς πόρους και στο μέλλον», τόνισε η Μέρκελ.