Ένα κοριτσάκι από το Αφγανιστάν σκοτώθηκε και ένας φρουρός τραυματίστηκε σήμερα στην Καμπούλ από την επίθεση μιας ομάδας βομβιστών αυτοκτονίας των Ταλιμπάν σε έναν ξενώνα που χρησιμοποιούσε η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Roots of Peace, δήλωσε ο Αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Αγιούμπ Σαλάνγκι.

«Ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε» από μια έκρηξη και ένας «φρουρός τραυματίστηκε», ανέφερε ο υφυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Μια μικρή Αφγανή που περνούσε από εκεί σκοτώθηκε», επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ Μοχάμαντ Ζάχερ. «Καταφέραμε εξάλλου να απομακρύνουμε τους 31 ξένους που βρισκόντουσαν μέσα στο κτίριο», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Χάσματ Στανικζάι δήλωσε ότι η επίθεση «τελείωσε» και ότι τουλάχιστον πέντε επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν σε αυτήν, ενώ ο διοικητής σώματος του στρατού στην Καμπούλ Κάνταμ Σαχ Σαχίμ διευκρίνισε ότι η πολιορκία του ξενώνα από τους Ταλιμπάν έληξε αφού οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον τελευταίο ένοπλο Ταλιμπάν που είχε οχυρωθεί μέσα στο κτίριο.

«Η σύγκρουση τελείωσε. Πέντε επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν», σημείωσε ο Κάνταμ Σαχ Σαχίμ.

«Ένας Ταλιμπάν πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του, ενώ τρεις άλλοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί καθώς βρισκόντουσαν μέσα στο κτίριο και ένας πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Και οι τέσσερις ξένοι είναι τώρα σώοι και αβλαβείς», διευκρίνισε.

Η Roots of Peace είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα σήμερα ότι τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούσαν να βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στον ξενώνα της ΜΚΟ αυτής στην Καμπούλ, στον οποίο είχαν επιτεθεί οι Ταλιμπάν.

Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε γύρω στις 16:00 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδος) με την έκρηξη ενός αυτοκινήτου που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά μπροστά από το κτίριο που χρησιμοποιούσε η Roots of Peace, η οποία ασχολείται με την αποναρκοθέτηση ναρκοπεδίων. Μια ομάδα επιτιθέμενων οχυρώθηκε στην συνέχεια μέσα στο κτίριο και ξεκίνησε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την τέταρτη που είχε στόχο ξένους ή περιοχές στις οποίες συχνάζουν ξένοι στην Καμπούλ από την αρχή της χρονιάς.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, στις 5 Απριλίου, οι οποίες θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη θητεία βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Οι Ταλιμπάν του μουλά Όμαρ έχουν ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν τις επιθέσεις τους, κυρίως κατά των ξένων και του εκλογικού προσωπικού για να «διαταράξουν» αυτήν την σημαντική εκλογική διαδικασία για την δημοκρατική μετάβαση στην χώρα αυτή των περίπου 28 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία σπαράσσεται από έναν πόλεμο που διαρκεί δεκαετίες.