Στο Σαράγεβο θα μεταβεί την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Μαρτίου, η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία της χώρας την πρωτοβουλία της Κροατίας για νέα προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Θα είναι μια ευκαιρία για διμερή ανταλλαγή απόψεων και θα συζητηθεί η κατάσταση στη Βοσνία και η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας, Νεμπόισα Ρέγκογιε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο επίκεντρο των συζητήσεων της κ. Πούσιτς με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια θα βρεθεί η κροατική πρόταση για τη νέα σχέση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας, αν και το Σαράγεβο δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημη θέση. «Το θέμα αυτό τώρα εξετάζεται», επισήμανε ο κ. Ρεγκόγιε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας θα γίνει δεκτή από τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και θα έχει επίσης συνομιλίες με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας θα λάβει μέρος σε διάσκεψη, με θέμα τη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών σε πολεμικές συγκρούσεις που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας και η πρεσβεία της Βρετανίας στο Σαράγεβο. Στις εργασίες της διάσκεψης, όπως ανακοινώθηκε, θα συμμετάσχει και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών της Κροατίας και της Βρετανίας έως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται στο Σαράγεβο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ και της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τονίστηκε ότι πρόκειται για ξεχωριστές επισκέψεις.

Ωστόσο, τα ΜΜΕ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εικάζουν ότι οι υπουργοί τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ μεταβαίνουν στη Βοσνία σχεδόν ταυτόχρονα για να στηρίξουν τις προσπάθειες του Σαράγεβο να προσεγγίσει την ΕΕ και να αποστείλουν μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης της ακεραιότητας της χώρας και να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έως την έναρξη διαμαρτυριών και διαδηλώσεων σε πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν σε ενός είδους διπλωματική απομόνωση, λόγω των εμποδίων στις μεταρρυθμίσεις και της στασιμότητας σε πολιτικό πλάνο και επί μήνες δεν υπήρξαν επισκέψεις ξένων πολιτικών στη χώρα.

Μετά τις διαδηλώσεις, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τη Βοσνία αυξήθηκε και πάλι αν και την κατάσταση στη χώρα επισκίασε η κρίση στην Ουκρανία.

Η Κροατία τον Φεβρουάριο τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να επινοήσει νέα προσέγγιση έναντι της Βοσνίας και στις αρχές Μαρτίου απέστειλε στα κράτη – μέλη της ΕΕ «non paper» με τις προτάσεις της.

Στο ανεπίσημο έγγραφο, η Κροατία προτείνει τα ζητήματα που αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην πορεία ενσωμάτωσης της στην ΕΕ, όπως η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Σέιντιτς-Φίντσι να εξεταστούν αργότερα και να επιλυθούν στη διάρκεια της διαδικασίας προσέγγισης της χώρας με την ΕΕ.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, κάτι που δεν τέθηκε ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, αλλά ως διαδικασία που πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στη νέα προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας, σύμφωνα με την κροατική πρόταση, συμπεριλαμβάνεται και το ειδικό καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ για τη χώρα.