«Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ και η συμμορία του επί χρόνια αντιμετώπιζαν τις κρατικές επιχειρήσεις σαν ‘ATM -Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών’ και με τις ενέργειές τους τοποθετήθηκαν στον κυφωνα και μέλη της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) που δεν είχαν καμία σχέση με την παρανομία».

Με τις επισημάνσεις αυτές, η δικαστής του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, Ίβανα Τσέλιτς αιτιολόγησε την απόφαση καταδίκης του πρώην πρωθυπουργού της Κροατίας σε εννέα χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο αφαίρεσης κρατικών πόρων και αξιοποίησής τους για προσωπικούς και κομματικούς σκοπούς, το λεγόμενο σκάνδαλο «Fimi Media».

Σε δημόσιες επιχειρήσεις ακόμη και σήμερα είναι αισθητές οι συνέπειες της δράσης της ομάδας του Ίβο Σανάντερ, τόνισε η δικαστής, υπογραμμίζοντας ότι είχε δημιουργηθεί ένα σύστημα από το οποίο δεν ευνοούνταν μόνον οι κατηγορούμενοι, αλλά και όλοι όσοι γνώριζαν γι’ αυτό, αλλά σιωπούσαν ή έστρεφαν αλλού το κεφάλι.

Στη διάρκεια της δίκης, εκτός από τις ακόρεστες οικονομικές ορέξεις του Σανάντερ, αποκαλύφθηκε και ο σκανδαλώδης τρόπος στελέχωσης δημόσιων επιχειρήσεων, στις οποίες η υπακοή έμπαινε πάνω από τις ικανότητες. Η επιλογή για ηγετικές θέσεις, είπε η κ. Τσέλιτς, περιοριζόταν μεταξύ εκείνων που έδειχναν τυφλή υπακοή εκείνους πους τους διόριζαν.

Οι διευθυντές εργάζονταν σε βάρος των επιχειρήσεων, τις οποίες διοικούσαν, κάτι που είχε ως συνέπειες σαν ντόμινο την κακοδιαχείριση, τη μείωση μισθών και τις απώλειες θέσεων εργασίας, συμπέρανε το δικαστήριο.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) ως κόμμα εξουσίας υπό την ηγεσία του Ίβο Σανάντερ με όλα αυτά κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα και τους έκαναν να θεωρούν ότι η πολιτική διαφθορά είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.

«Ποιο είναι το μήνυμα όταν τους νόμους παραβιάζουν εκείνοι που εκλέγονται για να τους εφαρμόζουν» αναρωτήθηκε η δικαστής και σημείωσε ότι «για τους πολίτες που είναι εξαθλιωμένοι, αποκλεισμένοι και αποθαρρυμένοι, που έχασαν την εμπιστοσύνη στην εξουσία και στη λεγόμενη ελίτ η καταδικαστική απόφαση μπορεί να αποτελέσει επανόρθωση, επειδή εκείνοι που διέπραξαν τα αδικήματα τιμωρούνται και πρέπει να επιστρέψουν τα αρπαχθέντα» υπογράμμισε.