«Χτυπάμε σε τοίχο έλλειψης κατανόησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στις προσπάθειες του Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, οι οποίες, όπως είπε, δεν βρίσκουν κατανόηση.

«Ανεξαρτήτως όλων των προσπαθειών του προέδρου μας, της ετοιμότητάς του να εξηγήσει τη θέση της Ρωσίας πρακτικά σε καθημερινή βάση, συνεχίζουμε να κτυπάμε σε τοίχο έλλειψης κατανόησης», αναφέρει ο Πεσκόφ σε δηλώσεις του που θα μεταδοθούν την Κυριακή από το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Αποσπάσματα μεταδόθηκαν σήμερα από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Αυτό είναι πολύ λυπηρό και το χειρότερο είναι ότι είναι πολύ κακό από την άποψη των συνεπειών», λέει προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν ενορχηστρώνει τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Ακριβώς το αντίθετο», προσθέτει.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι “ο θρίαμβος των δύο μέτρων και σταθμών, της ανομίας, του κυνισμού και της κατάρρευσης του διεθνούς δικαίου», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πούτιν καταγγέλλοντας ότι «η Δύση αγνοεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση που επικαλούνται ορισμένοι στην Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά προηγουμένως η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη σε «αυτονομιστές και τρομοκράτες»

Όπως είπε ο ίδιος, ζήτησε να έχει μία δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δύο πρωθυπουργoί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο-η μοναδική επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

«Έχουμε δηλώσει έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τη ρωσική κυβέρνηση», είπε ο ίδιος και ανέφερε μία σειρά από προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων και την «άρση της υποστήριξης προς τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες στην Κριμαία».

Χθες ότι το κοινοβούλιό της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της άμεσης ένωσής της με τη Ρωσία και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το ερώτημα αυτό στις 16 Μαρτίου.

«Κανένας στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του αποκαλούμενου δημοψηφίσματος από τις αποκαλούμενες αρχές», είπε ο Γιατσενιούκ χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό παράνομο και αντισυνταγματικό.

«Μεροληπτική και προκατειλημμένη προσέγγιση» όσον αφορά την Ουκρανία καταλογίζει στο ΝΑΤΟ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόφαση της Συμμαχίας να περιορίσει τη συνεργασία του με τη Μόσχα.  «Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνες τις προσπάθειες να φέρoυν τον “παράγοντα ΝΑΤΟ” στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι περίπλοκη και λεπτή, καθώς αυτό δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις και υπονομεύει τις προοπτικές για τη διευθέτηση της κατάστασης», τόνισε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.