Ο ρυθμός απομάκρυνσης των χημικών όπλων από το έδαφος της Συρίας θα πρέπει να επιταχυνθεί, επισήμανε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, καθώς μόλις το 5% των πιο επικίνδυνων ουσιών έχουν βγει μέχρι σήμερα από τη χώρα.

«Η ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού αυτής της διαδικασίας είναι προφανής», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού σε ανακοίνωση του Οργανισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το θέμα της καθυστέρησης αυτής δίχασε τους αντιπροσώπους των χωρών που μετείχαν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ την Πέμπτη, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός κοινού επίσημου ανακοινωθέντος, όπως ανέφερε μια πηγή του Οργανισμού. Οι χώρες της Δύσης εμφανίζονται πιο αυστηρές ενώ η Κίνα και η Ρωσία είναι πιο συγκαταβατικές απέναντι στη Δαμασκό. Το Συμβούλιο θα ξανασυζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 21 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να βρούμε τα μέσα ώστε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της απομάκρυνσης» των χημικών όπλων, υπογράμμισε ο Ουζουμτζού, σύμφωνα με τον οποίο «η Συρία επανέλαβε τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει ένα χρονοδιάγραμμα».

Μέχρι σήμερα μόνο δύο φορτία χημικών όπλων έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία, ένα στις 7 και άλλο ένα στις 27 Ιανουαρίου. Τα δύο αυτά φορτία αντιπροσωπεύουν «κάτι λιγότερο από το 5% των χημικών» που θα έπρεπε να έχουν φύγει από τη χώρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ανέφεραν πηγές του ΟΑΧΟ.

Με βάση το σχέδιο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ η Συρία θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρύνει 700 τόνους των πιο «επικίνδυνων» χημικών της, ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και σαρίν. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει επίσης να φύγουν από τη χώρα άλλοι 500 τόνοι λιγότερο επικίνδυνων ουσιών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ είχε εκφράσει χθες την ανησυχία του για την καθυστέρηση αυτή, ωστόσο σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και αφοπλισμού στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσία χαρακτήρισε «απολύτως ρεαλιστικό» το στόχο που έχει τεθεί, να έχουν απομακρυνθεί δηλαδή όλα τα χημικά από τη Συρία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο Ουλιάνοφ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στα προβλήματα ασφαλείας που υπάρχουν στο δρόμο που οδηγεί στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας αλλά και στην ανεπαρκή τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Σημείωσε μάλιστα ότι εντός της εβδομάδας μια αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση στον δρόμο αυτό.
Ο Ουλιάνοφ τόνισε ότι η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο.