Οι φράσεις «Σε παρακαλώ… Δεν μπορώ να αναπνεύσω… Σε παρακαλώ…», ήταν οι τελευταίες που ξεστόμισε ο Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στη Μινεάπολις της Μινεσότα, με την κατηγορία της πλαστογραφίας.

Ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσοβίν, τον έχει ακινητοποιήσει στην άσφαλτο, ενώ τον πίεζε στον λαιμό με το γόνατό του. Ο Αφροαμερικανός δεν αντιστάθηκε, ωστόσο φαινόταν να χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του, μέχρι που το σώμα του σταμάτησε να κάνει έστω και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις.

Η μοίρα επιφύλασσε στον άτυχο άνδρα ένα τραγικό τέλος, αν και η ιστορία του δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς συχνά είναι τα περιστατικά ωμής βίας από λευκούς αστυνομικούς σε μαύρους πολίτες στην Αμερική.

Και όλα αυτά συνέβησαν για ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, το οποίο προσπάθησε να περάσει ως αληθινό. Τόσο στοίχισε φαίνεται η ζωή του…

Ούτε οι απεγνωσμένες κραυγές του Φλόιντ δεν πτόησαν τον αστυνομικό, ο οποίος απαθανατίζεται σε βίντεο που τράβηξε περαστικός, να εξαντλεί όλη την εξουσία που είχε στα χέρια και… τα πόδια του.

Μάλιστα, ένας συνάδελφός του κρατούσε σε απόσταση τους περαστικούς, που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο, βλέποντας ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην όλη ιστορία. Ο άτυχος Αφροαμερικανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Ακόμη ένα επεισόδιο στη σειρά της οργής

Η οργή ξεχείλισε στη Μινεάπολις, που γρήγορα μετατράπηκε σε πεδίο διαδηλώσεων και επεισοδίων. Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το πρώτο, απλώς προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο με τα πολλά που οδήγησαν στον αναίτιο και άδικο θάνατο πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επειδή γεννήθηκαν με το χρώμα του δέρματός τους να είναι μαύρο.

Οι μνήμες δεν έχουν εξασθενίσει από όσα έγιναν τον Αύγουστο του 2014 στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μετά τη δολοφονία του άοπλου εφήβου, Μάικλ Μπράουν, επίσης Αφροαμερικανού. Την ίδια χρονιά είχε καταγραφεί και η αφαίρεση ζωής του Τζον Κρόφορντ, στο Οχάιο, επειδή κρατούσε πλαστικό πιστόλι. Ήταν μόλις 22 ετών. Και δεν ήταν οι μόνοι. Το 2014 έγινε και ο στραγγαλισμός από αστυνομικούς του 43χρονου πωλητή παρανόμων τσιγάρων, Ερικ Γκάρνερ, με τους εκπρόσωπους του νόμου (;) να πέφτουν… στα μαλακά.

Ο θάνατος του Γκάρνερ είχε γεννήσει το κίνημα «Black Lives Matter», το οποίο είχε μια σχετική επίδραση στην κοινωνία των ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται πως δεν κατάφερε να αλλάξει και πολλά. Και δεν είναι μόνο η αφαίρεση ζωής από Αφροαμερικανούς, αλλά και πολλά αναίτια περιστατικά βίας εναντίον τους, που συνεχίζουν να κρατούν ανοικτή μια «πληγή» στην τοπική κοινωνία, που δεν λέει να κλείσει.

Από το «Black Lives Matter» στο «Ι Can’t Breathe»

Το νέο περιστατικό ωμής αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών έφερε νέο κύμα αντιδράσεων, με το Black Lives Matter να δίνει τη… σκυτάλη σε ένα άλλο κίνημα που τείνει να δημιουργηθεί, το «Ι Can’t Breathe» (Δεν μπορώ να Αναπνεύσω), από τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ  πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ένας από αυτούς που αντέδρασαν άμεσα, ήταν ο «βασιλιάς» του NBA, Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος δημοσίευσε στα social media μια φωτογραφία από τη δολοφονία, μαζί με μια εικόνα από τον παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, Κόλιν Καπέρνικ, ο οποίος το 2016 γονάτισε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών. «Καταλαβαίνετε τώρα; Ή σας είναι ακόμη θολό; Μείνετε σε εγρήγορση!» ήταν η ατάκα με την οποία τη συνόδευσε.

 

View this post on Instagram

 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? ??‍♂️ #StayWoke?

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Σε ακόμη πιο έντονο ύφος ήταν η αντίδραση από την Μαντόνα. Η ποπ σταρ μοιράστηκε το επίμαχο βίντεο από τη στιγμή που ο Φλόιντ βρίσκεται στην άσφαλτο και παρακαλεί για τη ζωή του, το οποίο συνόδευσε με μια πολύ επικριτική λεζάντα.

«Παρακολουθώντας αυτόν τον αστυνομικό να πνίγει τον Τζορτζ Φλόιντ με το γόνατό του στο λαιμό του, έχοντας στα χέρια του χειροπέδες, αβοήθητος, κλαίγοντας για τη ζωή του, με το πρόσωπό του στο δρόμο, αυτό είναι το πιο οδυνηρό, αποκαρδιωτικό πράγμα που έχω δει εδώ και πολύ καιρό. Αυτός ο αξιωματικός ήξερε ότι τον τραβούσε η κάμερα και τον δολοφόνησε με αλαζονεία και υπερηφάνεια. Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Μέχρι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον ρατσισμό στην Αμερική – σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέπεται να κουβαλάει όπλο. Κυρίως οι μπάτσοι. Ο Θεός να σε ευλογεί Τζορτζ Φλόιντ. Λυπάμαι τόσο για εσένα και την οικογένειά σου. Και όλες οι παράλογες δολοφονίες που έχουν γίνει πριν από τη δική σου. Θα τελειώσει ποτέ αυτό; Προσεύχομαι στον ΘΕΟ να το κάνει μια μέρα.

Μέχρι τότε Γ@@@ την Αστυνομία! Ναι, το είπα. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι πολιτικά ορθή. Ενδιαφέρομαι για τη δικαιοσύνη», έγραψε.

Γενικά τα τα hashtags #icantbreathe, #sayhisname και #justiceforfloyd – #justiceforgeorgefloyd έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στα social media, με την ελπίδα πως θα περάσουν από τον «εικονικό» κόσμο στον πραγματικό.