Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Βούλγαροι επωφελήθηκαν, με διάφορους τρόπους, από τα μέτρα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων που έχει θεσπίσει, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ κατά την ομιλία του στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου για το 2014.

Υπογράμμισε δε, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και για εξομάλυνση της οικονομικής ζωής στη χώρα έχουν αποδώσει γρήγορα, γεγονός που αποτυπώνεται στην άνευ προηγουμένου, όπως υπογράμμισε, αύξηση των εσόδων στο προϋπολογισμού στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Με την έγκαιρη και τακτική εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, οι επιχειρήσεις έσπασαν ρεκόρ εντός του 2013, ανταποκρινόμενες κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βούληση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το καλό όνομα της Πολιτείας ως φερέγγυος εταίρος που πληρώνει έγκαιρα τους λογαριασμούς του. Αλλά και κάνει (η κυβέρνηση) ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει, αντί να δυσχεραίνει, τη δράση του επιχειρηματικού κόσμου διά της χαλάρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, της βελτίωσης των συνθηκών του ελεύθερου ανταγωνισμού και των κανόνων του παιχνιδιού εν γένει στην αγορά, σύμφωνα με τον κ. Στανίσεφ.

Κατά τον ίδιο, μόνο στους τελευταίους δύο μήνες του 2013, το Δημόσιο επέστρεψε στις επιχειρήσεις δύο δισ. λέβα (περίπου ένα δισ. ευρώ) ως ΦΠΑ, σε μια κίνηση έμπρακτης απόδειξης από την πλευρά της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην πρακτική παρακράτησης των δημόσιων οφειλών επί πολλούς μήνες. Μία πρακτική που, σύμφωνα με τον αρχηγό των Σοσιαλιστών, ακολουθούσε το υπουργείο Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ για να έχει “δεκανίκι” στον προβληματικό προϋπολογισμό της χώρας.

«Δεν είμαστε τέλειοι. Σκοντάψαμε πολλές φορές, αλλά σηκωθήκαμε. Χωρίς να στραβοπατάμε και χωρίς να εγκαταλείπουμε τον ορθό δρόμο. Δεν υποκύψαμε στην πίεση και στον πολιτικό εκβιασμό επειδή έχουμε υπόθεση και όραμα: να σώσουμε τη χώρα μας» δήλωσε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών.

Ο κ. Στανίσεφ προέβλεψε ακόμη πως «στους μήνες που υπολείπονται έως τις ευρωεκλογές, τον ερχόμενο Μάιο, οι πολιτικοί αντίπαλοί μας θα κάνουν χρήση κάθε θεμιτού κι αθέμιτου μέσου, θα τα παίξουν όλα σε μια ζαριά, θα κάνουν το παν για να αποσταθεροποιήσουν πολιτικά τη χώρα και να πάρουν εκ νέου την εξουσία».

Απόντες από την πρώτη συνεδρίαση της βουλγαρικής βουλής ήταν οι βουλευτές του GERB (αξιωματική αντιπολίτευση), ενώ και οι υπόλοιπες δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις αρνήθηκαν να μιλήσουν από το βήμα για τις προτεραιότητες του πολιτικού τους έργου για το 2014 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνευ προηγουμένου παραβίαση της παράδοσης, των γραπτών και των άγραφων νόμων της Βουλής και του κοινοβουλευτισμού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

Κατόπιν τούτου, η πρώτη φετινή συνεδρίαση της βουλγαρικής βουλής έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο- το συντομότερο στα 25χρονα της σύγχρονης βουλγαρικής Δημοκρατίας.