Καθισμένος πίσω από μια κονσόλα με υπολογιστές και οθόνες, ένας πιλότος της RAF, της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, χειρίζεται ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον ουρανό του Αφγανιστάν.

Δεν βρίσκεται ωστόσο στην εμπόλεμη ζώνη, ούτε καν στις ΗΠΑ. Βρίσκεται σχεδόν 13.000 χιλιόμετρα μακριά, στο υπερ- εξελιγμένο κέντρο ελέγχου στην περιοχή East Anglia.

Η Daily Mail επισκέφθηκε τη μονάδα της RAF από όπου γίνεται ο χειρισμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Έμπειροι πιλότοι της RAF πετούν τα αεροσκάφη σε ύψος 50.000 ποδών πάνω από την επαρχία Χελμάντ μέσω δορυφόρου. Η έδρα τους είναι τα κέντρα ελέγχου, σε μέγεθος κοντέινερ.

Τα αεροσκάφη απογειώνονται από την Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν και πετούν πάνω από τα πεδία των μαχών έως και 14 ώρες, εξοπλισμένα με κάμερες που στέλνουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας στο πλήρωμα που βρίσκεται στο έδαφος.

Έχουν έτσι τη δυνατότητα να προειδοποιούν για ενέδρες εχθρικών δυνάμεων ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και να βάζουν στο στόχαστρο τους στόχους ενώ προγραμματίζονται αεροπορικές επιδρομές.

Όταν δοθεί εξουσιοδότηση, μπορούν να «χτυπήσουν» κατά των στόχων.

Οι ΗΠΑ, γράφει η Daily Mail, έχουν εκτελέσει αμέτρητες τέτοιες πτήσεις, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο Αφγανιστάν αλλά και σε περιοχές του Πακιστάν και της Υεμένης, «σκοτώνοντας χιλιάδες υποστηρικτές της Αλ Κάιντα και άλλους εξτρεμιστές».

Ωστόσο έχουν δεχθεί κριτική από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τονίζουν πως εκατοντάδες αθώοι πολίτες έχουν χάσει στις επιθέσεις αυτές τη ζωή τους «από λάθος».

Η RAF έχει εκτελέσει 459 αεροπορικές επιδρομές με τα πέντε Reapers της κατά τη διάρκεια των σχεδόν 54.000 ωρών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν ενώ σε μία τέτοια επιδρομή τον Μάρτιο του 2011 σκότωσε και τέσσερις Αφγανούς πολίτες.

Η RAF διαθέτει και ακόμα ένα επιχειρησιακό κέντρο στην αεροπορική βάση Creech κοντά στο Λας Βέγκας.

Δείτε τις φωτογραφίες