Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα για αποζημίωση που είχαν υποβάλει συγγενείς αφγανών πολιτών που σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή του NATO που είχε διατάξει η Γερμανία το 2009, κρίνοντας ότι ο διοικητής που είχε διατάξει την επίθεση δεν έδρασε με αμέλεια.

Ο διοικητής Γκέοργκ Κλάιν είχε ζητήσει από ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος να επιτεθεί εναντίον δύο βυτιοφόρων που μετέφεραν καύσιμα βόρεια της πόλης Κουντούζ, καθώς το ΝΑΤΟ πίστευε ότι τα είχαν καταλάβει Ταλιμπάν.

Η αφγανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι 99 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 πολίτες, σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτή. Ανεξάρτητες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν 60 με 70 πολίτες.

«Το δικαστήριο είναι πεπεισμένο (. . .) ότι ο τότε διοικητής της Περιφερειακής Ομάδας Ανοικοδόμησης της Κουντούζ (. . .), διατάσσοντας την επίθεση, δεν παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για την προστασία του άμαχου πληθυσμού», αναφέρει το δικαστήριο της Βόνης.

«Σωστά ταυτοποίησε τα βυτιοφόρα ως στρατιωτικούς στόχους. Εξαιτίας των καυσίμων που μεταφέρουν είναι χρήσιμα για τον ανεφοδιασμό των Ταλιμπάν και κατάλληλα για μια πιθανή επίθεση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η δημοσιοποίηση της είδησης είχε προκαλέσει την εποχή εκείνη σοκ στη γερμανική κοινωνία και τελικά οδήγησε στην παραίτηση του τότε υπουργού Άμυνας της χώρας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι απέκρυψε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών πολιτών λίγο πριν τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών του 2009.

Το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο διοικητής είχε προχωρήσει σε επαρκείς ελέγχους, ρωτώντας ανθρώπους στο πεδίο επτά φορές αν υπήρχαν πολίτες στην περιοχή και κάθε φορά του απαντούσαν πως όχι.

Ούτε η κάμερα με τις υπέρυθρες ακτίνες που ήταν στη διάθεσή του από το αμερικανικό αεροσκάφος δεν είχε εντοπίσει την παρουσία πολιτών, σημείωσε το δικαστήριο, καθώς σε αυτή οι άνθρωποι εμφανίζονται σαν κουκίδες, γεγονός που καθιστά αδύνατο να κατανοήσει κάποιος αν πρόκειται για ενόπλους ή παιδιά.

Οι συγγενείς των θυμάτων, που ζητούσαν αποζημίωση από τη γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του δικαστηρίου.